lördag 29 april 2017

Fun Home premiär


Fun Home premiär
Var: Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
När: 28/4 2017
Jag vil leka flygplan – Fun Home
Ibland är det nyttigt att se något två gånger eftersom man ofta blir klokare och får ett bättre helhetsperspektiv andra gången – Eller om det bara är så enkelt som att en bra pjäs blir bättre ju fler gånger den hinner möta sin publik? Scenografin funkar bättre denna gång och det känns som att alla inblandade i de många scenbytena är mer säkra på hur de ska hantera sin scenografi. Vilket är en av anledningarna till att man har publikrep före premiären.
Med det sagt är detta en varm, gripande och mycket sevärd föreställning som kretsar kring tre viktiga episoder i serietecknaren Allisons liv och det är även tre Allison med på scen vilket är en smart lösning jag gärna ser mer av. 43 årige serietecknaren Allison spelas av Frida Modén Treichl och är berättaren i denna föreställning. 19 årige collagestudenten Allison spelas av Maja Rung och är den som upptäcker att hon är flata och att hennes far är gay vilket ställer hela hennes värld på huvudet. 8 åriga Allison spelas (i dagens föreställning) av Mira Blommé Stahlhammer och är den som först börjar ana att hon inte är som alla andra. Denna föreställning är byggd på en självbiografisk serie skriven av  ”original Allison” och är baserad på hennes uppväxt i Pennsylvania, USA.
Unga Allison leder en trio barn skådespelare som man inte kan annat än att bli mycket imponerade av. De är trots sin unga ålder mycket begåvade och fullt utvecklade musikalskådespelare jag gärna skulle se i vilken uppsättning som än kräver unga talanger och jag blir imponerad över hur många duktiga barn och ungdomar vårt avlånga land klarar av att få upp på scen. Att i dagens läge tänka sig en produktion av musikaler som har många ledande barnroller så som Lejonkungen, School of Rock eller Sound of Music är därför ingen omöjlig tanke utan tvärtom  något jag önskar av hela mitt musikalhjärta.
Detta är en föreställning som behövs i dagens värld och som många behöver se tack vare att det är en så viktig berättelse att berätta. För även om man säkert kan lösa scenografin på många sätt är det ändå till syvene och sist en bra berättelse och förstklassiga artister varje god musikal lever och frodas av och det har man i överflöd här.
Varmt tack till alla inblandade för pratstunderna och premiärbiljetten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar