torsdag 17 maj 2018

An American In Paris som film

An American In Paris som film

Var: Filmstaden Scandinavia, Solna
När: 16/5 2018
Du valde Paris? - Skönheten och Odjuret.


Det här är en filmad föreställning av musikalen An American In Paris som är en relativt ny scenmusikal och som sådan hade premiär 2014. Men filmen den bygger på är en 50 tals film och det märks i uppsättningens sångnummer som samtliga har ett långt dansavbrott mitt i precis som det var på tiden det begav sig.


Det är en musikal som det är lätt att gilla trots den relativt banala man möter kvinna som redan är lovad till en annan man historia. Det dansas mycket i musikalen och det krävs sin skådespelare att dansa de två huvudrollerna i denna musikal. Jag gillar dans i musikaler som Hair, Cats och West Side Story och oftast tillför detta en extra dimension till denna musikal som har mycket dans och säkert når fram bättre när man ser den som scenmusikal.


Men i ett långt parti i andra akten visar man en hel balett och det är visserligen fint uppbyggt i musikalens handling men - och här måste jag reservera mig för att det kan framstå annorlunda när man ser den live - denna långa sekvens av ren balett drar ner det dramatiska tempot i andra akten eftersom baletten i sig inte tillför någon dramatisk handling jag kunde märka. Den håller bara spänningen mellan de tre huvudpersonerna uppe. Här kunde man till exempel ha låtit den kvinnliga huvudpersonen Lise ha en ballad som berättar hur hon dras mellan det som hennes familj kräver och det som hennes hjärta vill medan hon dansar vilket hade kunnat ge slutscenen mer dramatisk tyngd och göra hela danssekvensen mer drivande rent dramatiskt.


Dessutom lider denna musikal av vad jag kallar "Singing In The Rain syndromet" eftersom den månghövdade ensemblens främsta uppgift tycks vara att bära och flytta runt rekvesita och scendekor. Det ger visserligen dansarna i ensemblen scentid men det tillför oftast ingenting och det känns som att handlingen i musikalen tar en paus varje gång det ska bytas scenbild. Det hade man kunnat lösa på ett smidigare sätt genom att ha en mer enhetlig scenografi.


Men det är på det hela taget mycket bra gjort och man blir inponerad av artisternas förmåga att dansa klassisk balett i denna musikal som jag gärna skulle vilja se live någon gång - Gärna på Göta Lejon som denna musikal skulle platsa som hand i handske för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar