söndag 21 februari 2016

American Idiot


American Idiot

Var: Cirkus, Stockholm

När: 201/2 2016 (Premiär)

Godmorning Starshine (Hair)

American Idiot bygger på en platta med samma namn som släpptes av rockbandet Green Days 2004 och visar en grupp amerikanska ungdomars hanterade av den tumultartade tiden efter 9/11. Musiken har hög energi och många som älskade We Will Rock You och De Tre Musketörerrna kommer att känna sig som hemma här. Musikalen är uppbyggt kring ett gäng ungdomar på en rockkonsert och musikalens band finns på scen nästan hela tiden och bidrar till den härliga stämningen behålls kvällen igenom.

För mig känns detta mycket som en modern 2000tals version av en av mina favoritmusikaler Hair. Temat och handlingen är i mångt och mycket detsamma även om hippiernas hår är utbytt mot mer rock and roll inspirerade kläder. Det är bra gjort och jag trivs med formatet och njuter av att det hela tiden händer mycket på scen. Detta är en musikal som tåls att se flera gånger enbart av den anledningen.

Artisterna gör ett bra och solit jobb och det märks att föreställningen är väl inkörd sedan Malmö tiden. Nämnas särskilt bör Viktor Noréns Johnny och Frida Modén Treichls Whatsername göras tillsammans med Kitty Chans Extraordinary Girl men även Cilla Silvia som gör alla gör ett suveränt jobb med stora och små roller. Men det är lite tråkigt att så många ur den månghövdade ensemblen aldrig blir riktigt namngivna och presenterade i musikalen utan mer är en färgstark massa som då och då stiger fram i olika roller. Men det kanske man får leva med i en musikal som egentligen inte har mer dialog än ett antal svordommar och diverse dagboksanteckningar och brev som läses upp?

Allt detta gör också att jag kanske inte rekomenderar denna utmärkta musikal till den yngre publiken utan anser att man nog bör vara tonåring eller vuxen för att kunna njuta av denna rock and roll show fullt ut. Dessutom förekommer det en del anspelningar på droger, kriminalitet och sex vilket gör att känsliga kanske bör tänka innan man besöker Cirkus under våren. Men för alla andra rekomenderas den varmt och helhjärtat. Lets rock!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar