måndag 26 september 2016

Svenska Amerika Linjen


Svenska Amerika Linjen

Var: Södra Teatern, Stockholm (Riksteaterturné)

När: 25/9 2016

Och i väster blinkar Vinga fyr – Dans på Brännö brygga

Mattias Enn får god hjälp av Carina E Nilsson vid pianot när han berättar och sjunger historien om svenska amerika linjen och dess verksamhet under en stor del av 1900 talet. De vitmålade fartygen bildar fond mot ett samhälle i förändring och skildrar en epok som för länge sedan har gått i graven.

Man får höra många skrönor  om livet till lands och sjöss men mest minnesvärda och det som ger färg och liv åt berättelsen är ändå de många sångerna av vilka ”Du är välkommen till Göteborg”, Hemma (ur Kristina från Duvemåla) och Den vredgade sjömanshustrun är mina favoriter.

Historien är väl sammanhållen och Mattias Enns förmåga att vara många olika karaktärer, alltifrån blåblodiga miljonärskor till hunsade servitörer ger mig intrycket av att vara på en fullfjärdrad musikal med stor ensemble trots att detta i grunden är en ”enmansshow”. Det om något är ett tecken på en stor underhållare som vet hur man ska berätta en bra historia.

Men det är ändå för sångerna man bör gå och se denna berättelse och jag tror mycket blir bättre om man har ett visst nostalgiskt förhållande till i varje fall några av de ingående sångerna. Att många hade det verkade i varje fall vara fallet på den föreställning jag såg när igenkänningens skratt och andetag ständigt ekade genom salongen.

Men denna pärla rekomenderas ändå varmt till alla som vill gå och se en god berättelse och njuta av bra musik och sång – Om inte annat för att få ett exempel på hur bra en god enmansshow kan vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar