torsdag 12 september 2019

En värsting till syster


En värsting till syster


Var: China teatern, Stockholm

När: 9/11 2019

När man sjunger är början Do Re Mi – Sound of Music.


Den här musikalen borde vara stapelvara på musikalskolorna så snart rättighetsinnehavarna har släpp dessa rättigheter. Den är varm, humoristisk och har många kvinnliga roller med fin karaktärsutveckling. Det är helt enkelt en musikal man blir glad av och den känns inte förlegad eller mossig trots att filmen den är byggd på är från 1992.


Både musikalskaparna och översättarna har gjort ett fint jobb med att uppdatera filmen så att den trots den minst sagt uppseendekrävande huvudpersonen som ursprungligen spelades av Whoopie Goldberg klarar de förändrade förutsättningar världen har efter Me Too rörelsen med råge. Här finns till skillnad från Legally Blonde inga som helst spår av att förlagan har mer än 25 år på nacken och att handlingen utspelar sig ännu längre tillbaka vilket gläder undertecknad.


Man har hittat en perfekt huvudrollsinnehavare i Gladys Del Pilar och hon har all den scennärvaro som en Whoopie Goldberg kopia kräver i en musikal som denna trots att hon i en av scenerna får ”Uppmärksamhetsstopp” och det gläder mig att kunna konstatera att man på det hela taget har lyckats hitta en väldigt bra ensemble i alla roller.


Det finns egentligen väldigt lite att klaga på i denna feel good musikal där allt från ljud, ljus, scenografi till kostymer och projektioner fungerar fläckfritt denna premiärkväll. Därför kan jag ta detta utrymme i anspråk att berömma China teatern och dess kreativa team för de lågmälda och för musikalen passande sätt man sköter de många bakgrundsprojektionerna i denna föreställning. För de tar aldrig överhand eller blir påträngande så som de var nära att bli när man första gången hade denna teknik i Dirty Dancing. Det är därför med glädje jag kan konstatera en mycket stark utveckling på denna front under det gångna årtiondet.


Som ni säkert förstår är detta en musikal jag rekommenderar helhjärtat till alla som vill skratta och vara glada en kväll i höstmörkret. Den har allt och placerar sig på topplistan över China teaterns bästa produktioner de senare åren med råge och utan att skämmas för sig. Höj din röst och tala om för världen hur bra detta är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar