onsdag 18 september 2019

Häxorna i Eastwick.


Häxorna i Eastwick.



Var: Cirkus, Stockholm.

När: 17/9 2019

Där kom den satan, igen! – Peter Jöback, Häxorna i Eastwick.


Ovanstående citat är en av många anledningar till att jag gillar live teater mer än en aldrig så bra film. Det är huvudpersonen Peter Jöbacks något justerade replik när han på grund av teknikstrul tvingas ta om en av nyckelscenerna i föreställningen. Det är sådant som aldrig sker oavsett hur många gånger man ser på filmer eller tv serier eftersom det där är tillrättalagt och finslipat in i minsta detalj. Medan det på live teater kan hända både det ena och andra som gör just denna föreställning unik och något som antagligen ingen annan publik under höstens och vårens många föreställningar kommer att uppleva.


Om jag förstod det rätt så är denna föreställning en svensk ”out of town” uppsättning av en internationell produktion som sedan ska vidare ut i världen och det märktes på framförallt scenografi och rekvisita som var magnifikt gjorda och höll en lika god klass som det World Tour set man hade i Fantomen på Operan för några år sedan. Detta format uppskattar jag mycket när det kombineras med våra utsökt duktiga svenska artister och det är något jag kan sakna i flera produktioner på de stora teatrarna. Som jag ser det är det ett bra sätt att minska på kostnaderna för just scenografi och rekvisita men ändå behålla de lokala artisterna man gärna vill ha i en produktion av detta slag.


Denna föreställning håller högsta internationella klass och jag har svårt att tänka mig att motsvarande Broadway eller West End produktion kan vara så mycket bättre än detta och framförallt inte är när en internationell storstjärna som Peter Jöback flankeras av en hel ensemble av så otroligt duktiga artister som kämpar ända in kaklet trots både rekvisita och teknikstrul. Det får en att vilja ta av sig hatten för denna eminenta ensemble – Ingen nämnd, ingen glömd.


Det enda som egentligen går att klaga på är att en gammal byggnad som stora Cirkus ibland har en tendens att visa upp diverse ljud som jag har svårt att tro att det tillhör föreställningen. Teknikstrul är sådant som händer när det är live teater men om man sitter långt bak på parkett och hör ljud som låter som rinnande rör eller spolande toaletter kan man inte låta bli att undra över om stora Cirkus inte skulle må bra av en mindre renovering.


Men på det hela taget en mycket bra föreställning som har både en stor lysande stjärna i Peter Jöback och en fantastisk ensemble som håller hög internationell klass och detta parad med en varm och komisk historia gör detta till en av årets bästa föreställningar. Gå och se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar