onsdag 22 maj 2019

The Theory Of Relativity


The Theory Of Relativity

Var: S:t Eriks Gymnasiet, Stockholm

När: 21/5 2019

Sannolikt måste väl vara när något är nästan sant? Men bara nästan – Tage Danielsson.

The Theory Of Relativity eller Relativitetsteorin på svenska är en nyskriven musikal av Neil Bertram och Brian Hill som känns mer som en revy musikal i linje med Hair och Cats än den traditionella berättelse musikalen som Frozen eller Wicked. För här bjuds besökaren på en serie sånger och händelser som vid en första blick har ganska lite att göra med varandra mer än att ge en inblick i vanliga människors ovanliga vardag.

Den är varm och underfundig men precis som If/Then (Tänk Om) ingen skrattmusikal. I början bjuder man in till ett besök i en fysikklass där frågor kring relativitetsteori och rörelselagar tas upp – Frågor som sedan får relativt lite betydelse i övriga musikalen.

Det känns som att man för snabbt lämnar skolelevernas försök att förstå sig på modern fysik och istället väljer att visa inblickar i personers liv utifrån händelser en New York bo ser från sitt fönster vilket jag kan tycka är synd trots både intressanta och tänkvärda scener. Det skulle ha varit intressant att se hur eleverna hanterar situationer som kattallergi eller kakbak med bacillskräck. Teman som trots detta fungerar riktigt bra i berättelsen som den är nu och jag är mycket förtjust i de söta katterna i kattnumret.

Är det något man kan vara kritisk till i denna eminenta och underfundiga musikal är det den inlagda pausen som känns ett rätt onödigt avbrott i en ganska kort musikal. Denna musikal är ursprungligen skriven utan paus och jag tycker i allmänhet att sådana musikaler gör sig bäst utan paus.

Men det är ändå en musikal jag liksom If/Then gillar och som borde platsa utmärkt på Parkteatern. Den har mycket charm och värme och det finns mycket att se och gilla trots avsaknaden av insikt kring hur eleverna i fysikklassen hanterar resten av musikalen. Den känns väldigt modern och samtida även om jag stundom satt och letande efter låtar i mina favoritmusikaler som låtarna i denna liknade.

Dessutom är det alltid ett stort plus att ha med mänskliga djur som katter och hundar i en musikal oavsett allt annat och bara det gör undertecknad varm och lycklig. Men det är ändå inget som bör hindra någon med katt allergi (pun intended) tveksam till att gå och se denna. Det är trots allt en musikal som är både trevlig och välspelad på alla håll och att den utförs av begåvade gymnasieelever som har en god framtid i musikalvärlden gör inte saken sämre – Tvärtom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar