fredag 1 december 2023

Trolltider Legenden om Bergatrollet avsnitt 1

 Trolltider Legenden om Bergatrollet avsnitt 1

Var: SVT
När 1 december 2023

Detta är en modern uppföljare till SVTs mest älskade julkalender Trolltider från 1979 och på så vis har denna version enormt stora skor att fylla. Så stora att det kanske rentav är orättvist att döma denna nygjorda uppföljare alltför mycket efter originalet.

I det första avsnittet får vi veta att en magisk bärnsten behövs för att Bergatrollet och alla hans stentroll ska fortsätta sova sin Törnrosa sömn och naturligtvis slutar det första avsnittet med att fadern i huset Saga bor i tar med sig sagda bärnsten från dess plats. 

Det finns inte så mycket att klaga på efter det spännande första avsnittet utom att alla karaktärer i denna serie verkar vara som hämtade ur samma SVT manual för hur en inkluderande casting ska vara uppbyggd för att passa i en modern julkalender. Här finns den försynta pappan i familjen, den aktiva och självsäkre dottern och hennes manlige sidekick som mer eller mindre ofrivilligt dras med i hennes äventyr och det börjar bli lite väl förutsägbart att det liksom i den senaste raden av Disney prinsess filmer alltid ska vara denna grund uppsättning av karaktärer.

Då är jag mer nyfiken på inblicken i Trollens värld och hur dessa människorädda varelser förhåller sig till både den snälla feen och den elaka häxan. Trollen är sedan gammalt rädda för människor och här verkar det finnas mycket spännande att se och upptäcka för både barn och vuxna. 

Jag som gillar både sci fi och fantasy uppskattar att så många av SVTs senaste julkalendrar har denna typ av berättelser och att man har lagt ner mycket möda på specialeffekterna i denna berättelse. Det känns som att folket bakom julkalendrarna har lärt sig att hantera alla typer av special effekter som den moderna tidens teknik möjliggör utan att det därför känns alltför platt och CGI mässigt.

Bra start och spännande berättelse så långt men varför ska det alltid bakas lussekatter i det första avsnittet i varje julkalender för? Är det för att det är en så tydlig ingång i jul och adventsstöket?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar