onsdag 18 juli 2018

Mamma Mia 2 Here We Go Again


Mamma Mia 2 – Here We Go Again.

Var: Filmstaden Scandinavia

När: 18/7 2018

It was before the dark ages, before the Empire – Ben Kenobi, Star Wars.

Mamma Mia 2 Here We Go Again är en uppföljare till musikal filmen Mamma Mia som i sin tur bygger på scenmusikalen med samma namn som i sin tur är en anledning att spela alla ABBAs mest kända låtar medan berättelsen förs framåt. Detta är därför själva sinnebilden av en film vars enda syfte är att ge ett par timmars god underhållning och samtidigt få besökarna att nynna med i alla mer eller mindre kända ABBA sånger som karaktärerna i filmen sjunger.

För det är huvudanledningen till att vi ännu en gång besöker den grekiska paradisön som förra filmen utspelar sig på där vi nu träffar Donnas dotter Sophie efter tio år när hon är i färd med att återinviga Donnas hotell. Samtidigt berättar man hur Donna träffade och hade blixtförälskelser med yngre versioner av Sophies tre fäder.

Att denna film berättas i två tidsplan tror jag kan bli svårt att hänga med i om man inte har sett ettan och vet vilka alla karaktärer är och hur de tre fäderna träffade Donna och hennes dotter Sophie i den förra filmen. Det förenklas inte av att många karaktärer finns med i både yngre (tillsammans med Donna som ung) och äldre (tillsammans med Sophie) versioner av sig själv men har man sett filmen eller scenmusikalen tror jag detta ändå är rätt lätt att hänga med i. Berättelsen som sådan är ju relativt enkel och rättframt berättat.

Men den stora anledningen till att gå och se denna film är trots allt alla mer eller mindre kända ABBA låtar som framförs i filmen och jag gillar att man i denna uppföljare har fått med många av ABBAs mer sorgsna melodier från tiden när gruppen var nära sin upplösning. Det byggs upp och används fint i filmen och det är kul att se hur en låt som Fernando får en djupare och tydligare innebörd här.

Jag hade inga superhöga förväntningar när jag såg denna film – Musikal uppföljare brukar sällan bli lika bra eller bättre än originalet men här man faktiskt väldigt nära att göra en lika bra och underhållande film som ettan är vilket är ett gott betyg i denna genre. Alla ABBA fans kommer att njuta i fulla drag av denna och man kommer att bli nöjd med hur filmen presenteras och hur sångerna framförs. Men den är trots de många stjärnorna och den snygga filmatiseringen inget filmiskt mästerverk och kommer nog inte att bli samma klassiker som ettan är – Men den gör sitt jobb och erbjuder mig två timmars väldigt bra musikalfilm. Vilket är allt jag kan begära av en musikalfilm.

Rekommenderas varmt till alla vänner av ABBAs musik men det kanske inte är en film man tar med de allra yngsta barnen på då handlingen i filmen är ganska vuxen och har teman som romantik och festande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar