fredag 26 juli 2024

OS i Paris 2024 Invigningen.

 OS i Paris 2024 Invigningen.

Var: Paris, Frankrike och Kanal 5.
När: 26/7 2024
Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder - Talesätt.

Så är då OS i Paris 2024 invigt och Parisarna kan verkligen det där med att göra en fantastisk show längs med hela Seine. Magnefique är bara förnamnet. Det var många fantastiska artister med Celine Dion i täten och många duktiga artister och dansare med.

Men här hade det behövts långt bättre grafiska presentationer från arrangörernas sida så att man hade fått klart för sig vem som sjöng och dansade var och till vilken sång. Det samma gäller alla fackelbärarna som knappt presenterades alls. Bakläxa på det och bakläxa till presentatörerna som borde ha varit bättre förberedda på vem som är vem och hur alla franska idrotts legendarer ser ut. De borde också ha haft en live översättare till talen.

Bakläxa också på vädret som visade sig på sin absolut sämsta sida men samtidigt en stor elogé till alla artister som gjorde en storartad insats. Det är inte lätt att dansa, sjunga och få tekniken att fungera i hällregn. Även Kamera folket ska ha stort beröm för att de gjorde allt synligt. Med det sagt är det märkligt att en OS arrangör inte har bättre planering inför eventuella regnskurar. Med små medel så som genomskinliga tält tak på spelplatser och över idrottsmännens båtar och vissa publikplatser hade man kommit en lång väg för att regnsäkra evenemanget. Nu var det ren tur att ingen blev skadad eller nedkyld.

Men det bästa med denna invigning var att den evighetslånga inmarschen delades upp med olika musikinslag. Det är något alla framtida arrangörer borde ta efter eftersom det gjorde denna annars långtråkiga del mycket uthärdligare. Även eld tändningen i en luftballong tillhör samma kategori.

Fransmännen kan det där med show. Men jag är osäker på hur bra det är med en 6 km lång båtfärd längs med Seine egentligen? Det var väldigt bra och intressant TV men på plats måste det ha varit enormt svårt för publiken på plats att följa med annat än sin lilla del av området - Om de nu inte hade stora TV skärmar att se det på. Men tanken med att betala dyra pengar för att se en OS invigning på plats är väl ändå att man ska kunna se hela spektaklet live?

På det hela taget en (vädret oräknat) väldigt bra invigning som slår både den nertonade varianten i Tokyo och den publik lösa i Pekings vinter OS med hästlängder. Plus att jag uppskattade den nya kommentators duon som (till skillnad från föregående kommentatorer) hade väldigt bra känsla för när de kunde tala och vätt att hålla tyst medan det var musik och artistuppträdanden.

Det är på det hela taget så här en OS invigning ska gå till - Vädret oräknat.

onsdag 17 juli 2024

The Acolyte säsong 1

 The Acolyte säsong 1

Var: Disney Plus
När: Maj - Juli 2024
Vad vi betraktar som sanningen beror ofta på vem som berättar den. - Obi Wan Kenobi.

The Acolyte är en märklig serie som både lyckas vara bra och dålig samtidigt. Den innehåller allt det som en bra Star Wars serie ska innehålla samtidigt som manusarbetet lämnar en hel del övrigt att önska.
Den utspelar sig 100 år före Det mörka hotet och visar hur Jedi styrkan går från att vara en galaktisk polisstyrka till att vara den dogmatiska och stela organisation man är i början av klonkrigs eran eller i varje fall början på denna förvandling.

Man vill vara en "Mystery box" som berättar en berättelse ur olika "opålitliga berättares" synvinkel men man lyckas istället få oss som tittar förvirrade över vad det är som händer under stora delar av de ofta alldeles för korta avsnitten. Jag hade önskat att man kunde ha startat med de båda flashback avsnitten och sedan tagit berättelsen därifrån i färre men längre avsnitt.

Dessutom är det ingen drivande kraft med som försöker avslöja fallet, ingen Sherlock Holmes eller katt detektiv som är engagerad i att lösa fallet utan det känns ibland som att händelserna utvecklar sig som berättelsen behöver det och det är sällan lika bra som när det är någon som aktivt söker efter något.

Ska det bli en säsong 2 av detta så hoppas jag verkligen att man släpper det "opålitliga berättaren" sättet och istället fokuserar på att berätta en rak och ärlig berättelse kring de karaktärer man har byggt upp och deras berättelse. Detta gäller i synnerhet om man ska hålla fast vid flera regissörer och åtta avsnitt släppta en gång i veckan formatet då dessa båda saker tillsammans är seriens största akilleshäl.

Dessutom hoppas jag att man släpper tanken på att låta de båda huvudpersonerna (Tvillingarna Mae och Osha) spelas av en och samma skådespelare och istället ge dem en varsin skådespelare. Att spela flera karaktärer är förvisso ganska vanligt på en teaterscen och det finns många som gör detta väldigt bra men i en film eller tv serie av detta slag krävs det en stabil karaktärsskådespelare för att göra detta bra. Men tvillingarnas skådespelare (liksom de andra skådespelarna) gör ändå ett bra och stabilt jobb utifrån de förutsättningar man får av manus och de olika regissörerna.

Ett extra plus i kanten bör dessutom ges till Sol och Qamirs skådespelare som gör väldigt bra insatser med sina respektive karaktärer och som ofta är de som bär upp serien med sitt utmärkta sätt att agera på.

I övrigt tycker jag inte att serien förtjänar ens hälften av den massiva och splittrande kritik den har fått utan är en habilt gjord Star Wars serie som ändå är ett nobelt försök att göra något nytt och oväntat i Star Wars universumet. Den har förvisso stora brister i utförandet och skulle vara välförtjänt av en omskrivning eller directors cut där de problem man har med tempot och avsnitts strukturen hanteras men den innehåller ändå allt det jag tycker att en bra Star Wars serie ska innehålla och den har roat mig under de gångna veckorna vilket är allt jag kan kräva av en tv serie.

Jag tycker ändå att showen hittills håller sig inom ramarna för det acceptabla, särskilt med tanke på hur mycket Star Wars alltid har ändrat på sig genom de olika serierna och filmerna. Man lyckas hålla skenet av att seriens Sith karaktär (om det nu är det han är) istället är en Fallen Jedi uppe precis lagom mycket för att det som händer hundra år senare ska verka någorlunda trovärdigt och man har en lagom blandning av aktion och karaktärs byggnad för att jag på det stora hela ska vara nöjd.

Uppdatering: Tydligen så har The Acolyte blivit nedlagt efter bara en säsong vilket jag personligen tycker är synd även om jag inte är så förvånad med tanke på all negativism som har spritts kring denna show. Oavsett anledning så har det verkligen varit den mest kriisterade shown någonsin.

lördag 6 juli 2024

Klösiga Katters Klubb på Parkteatern

Klösiga Katters Klubb på Parkteatern.

Var: Parkteatern, Sergerls Torg, Stockholm.
När: 6/7 2024
En katt är inte som en hund - Cats.

Klösiga Katters Klubb var precis lika bra som när jag såg den på Mittiprick teatern för några år sedan och det har allt en bra parkteaeter föreställning för barn ska ha plus att föreställningar om och med katter alltid har något som andra föreställningar inte har.

Dessutom är det kul när det händer något oväntat som är unikt för just denna föreställning och i det här fallet var det att en livs levande dinosarie kom vandrade ner för rampen mot Sergels Torg mot slutet av första föreställningen. Det är sådant jag alltid brukar framhålla som charmen med live teater i allmänhet och Parkteatern i synnerhet.

Apropå Parkteatern är denna föreställning perfekt för denna. Det är en halvtimmes föreställning om katter och vänskap för barn som kan spelas på små scener utan mycket avancerad "teaterteknik". Så jag hoppas på en favorit i repris nästa år.