söndag 16 januari 2022

The Sound Of Music enligt Malmö Opera

 The Sound Of Music enligt Malmö Opera

Var: Malmö Opera livestreamad.

När: 15/1 2022

Vi tar det hela från början. – The Sound Of Music.

 

Malmö Opera bjuder in till en livestreamad (tror jag?) sändning av deras uppsättning av The Sound Of Music med Frida Modén Treichl som Maria och den sänds vid två tillfällen – den 15 och 23 januari. Detta är ett bra initiativ som jag tycker att flera musikalproducenter borde ta upp för alla de som inte har råd och möjlighet att resa till respektive stad och se på föreställningarna på plats.

I TSOM följer vi Maria från det klosterliv hon aldrig känts sig riktigt hemma i via en tid som guvernant till kapten Von Trapps barn till deras slutliga äktenskap samtidigt som deras hemland Österrike förbereder sig på att bli anslutet till Hitlers tredje rike – Något som många österrikare stödde samtidigt som många ogillade det.

Denna kombination av ett yttre och växande hot parat med en inre utveckling där familjen Von Trapp får musiken tillbaka i sitt liv tack vare Maria blir till en väldigt spännande och ibland hjärtknipande historia med många intressanta vändningar parat med fantastiska och välkända musikalsånger i främst första akten. Sånger som Do Re Mi och My Favorite Things borde nästan alla känna till.

Ska man hitta något negativt i en så bra musikaluppsättning är det att man i den filmade versionen kom lite för nära artisterna och deras kostymer som egentligen är gjorda för att nå fram hela vägen över det stora orkesterdiket i Malmö Opera och därför behöver vara övertydliga på nära håll. Det märktes främst i dockorna i Herden på berget numret som nästan blev lite för skrämmande på nära håll. Men samtidigt visar det på ett bra sätt skillnaden mellan sådant som funkar i en teater och dess stora salong och det som funkar på en film där man är nämre skådespelarna och dess dräkter.

Jag tyckte också att det var lite märkligt att ingen av skådespelarna använde de stora dubbeldörrar som man såg i väggen till Von Trapps hus utan istället föredrog att gå ut och in igenom det hål man öppnade i väggen när folk behövde gå ut och in.

Men på det hela taget en mycket bra visning som tacksamt togs emot nu när mitt knä förhindrar mig att gå och se musikaler live. Så denna uppsättning är något jag varmt rekommenderar till alla som vill se en riktigt bra musikal när den sänds igen den 23/1. Det är dessutom något teaterproducenterna borde göra mycket oftare då inte alla har råd eller möjlighet att resa runt i landet för att se allt bra som sätts upp live.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar