onsdag 5 juni 2024

The Acolyte E 1 and 2 ***Spoiler!***

The Acolyte E 1 and 2 ***Spoiler!*** 

Var: Disney plus.
När: 5/6 2024
No one can kill a Jedi! - Anakin Det Mörka Hotet.

En bra början på en intressant serie även om de ibland kör väl enkla knep för att skurken ska komma undan. De måste dock ha plus för att de kör med en intressant twist med en huvudkaraktär som har en tvilling som är skurk, det tror jag inte att jag har sett förut i Star Wars.

Man måste uppskatta att planeterna de är på myllrar av intressanta bakgrunds karaktärer och att det är i en period som inte har utforskats så mycket i canon. Jag uppskattar också att det är mycket action och inte så mycket walk and talk scener som i Andor.

Stridscenerna är bra och underhållande även om det ibland telegraferas lite väl mycket. Men de har bra energi och man bryr sig om hur det ska gå.

Jag uppskattar också att det är många aliens i denna tid. Det är en grön hyad Jedi mästare jag uppskattar och även Sols Padawan har intressant make up. Det är en positiv trend jämfört med många Galactic Empire berättelser.

Men en bra start så långt och det är kul att få inblick i en ganska ny era i Star Wars.

Uppdatering: Sols padawan var tydligen en Feline vilket antagligen förklarar varför jag uppskattar henne så mycket.

Uppdatering 2: Det tredje avsnittet har väckt en hel del kontroverser även om jag har svårt att riktigt förstå varför. Dock skulle det förmodlligen ha funkat bättre som det första avsnittet i serien med tanke på hur vagt det är skrivet och hur många frågor som redan har besvarats i de två första avsnitten det ställer.

söndag 2 juni 2024

Matilda besök 3

 Matilda besök 3

Var: Kulturhuset Stadsteatern
När: 1/6 2024
Är man stark måste man vara snäll! - Bamse.

Matilda fortsätter att vara väldigt bra och nu fick jag dessutom chansen att se Lisette Pagler som läraren och Maja Söderström som Matilda vilket fick mitt hjärta att spinna hela föreställningen.

Matilda är ännu än i raden av många väldigt bra uppsättningar på Stadsteatern och en väldigt aktuell sådan. Barnets kamp mot en oförstående omvärld med rektor och familj i täten behövs mer än någonsin och det blir nästan lite väl läskigt när rektorn Agatha är i farten.

Ett par saker jag kanske hade gjort annorlunda är dels öppningsscenen på kulturskolans pjäs som känns friställd från handlingen i övrigt (utom sekvensen där Matilda föds.) och dels den ryska maffian som jag gärna hade bytt till något annat i dessa tider. Man hade kunnat tänka sig öppningsscenen på BB istället och maffian utbytt mot svenska gäng kriminella till exempel.

Men detta hindrar inte att Matilda är en väldigt bra musikal som jag gärna hade sett flera gånger. Det är också en väldigt bra slutpunkt på teater vår som blir väldigt svår att toppa med 3 besök på Wicked och 3 besök på Matilda i täten. Men även Den lilla sjöjungfrun, Hazel och Moulin Rouge var väldigt kul att se.