tisdag 23 januari 2018

Ronja Rövardotter enligt Stadsteatern tagning 2

Ronja Rövardotter enligt Stadsteatern tagning 2

Var: Kulturhuset Statsteatern Stockholm
När: 23/1 2018
Vaffo gör di på detta viset? - Ronja.


Jag älskade den här versionen av Ronja när den gick för ett par år sedan därför att det var första gången jag såg ett kreativt team (Ronny Danielson) få helt fria tyglar att göra en Astrid Lindgren berättelse på sitt helt egna vis utan att vara bunden av förlagan - Filmen eller boken. Det är en förälskelse som har stått tidens prövning och det är fortfarande lika upplivande att få se denna värld leva fult ut i en steampunk inspirerad miljö.


Lägg till detta pausen där man får mingla med ett helt gäng rövare från Mattisborgen och dagen blir fulländad. För är det något jag saknar i den professionella teatervärlden är det just fler chanser att låta skådespelare och publik mötas medan skådespelarna är i sina roller och har sina kostymer på sig. Det måste vara en helt oslagbar upplevelse för ett barn att för första gången stå öga mot öga med en livs levande Mattisrövare samtidigt som denna har på sig en kostym som representarar allt vad teatern av idag kan erbjuda i sagolika kostymer. Vilket bättre sätt att introducera första gångs besökarna till det magiska teatervärlden finns det egentligen? Bara dessa besök i faoajen under pausen gör att denna pjäs förtjänar högsta betyg.


Det är överlag mycket bra och övertygande skådespelarinsatser i denna ensemble och det enda negativa jag egentligen kan komma på är att musiken kanske inte är helt i mitt tycke även om många av publikens barn verkade uppskatta den energiska blandningen av hip hop och Dj låtar ganska mycket. Det var stundtals ett riktigt skönt gung i bänkraderna under slutet av pausen.


Ska man ta med sina barn på en föreställning denna vår och är man samtidigt nyfiken på hur nyskapande och kreativ teaeter "som inte ser ut som det ska" från bok och film är när den är som allra, allra bäst ska man gå och se Ronja Rövardotter i vår. För detta är högkvalitativ teaterkonst av bästa märke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar