måndag 25 februari 2019

Les Miserablés som tv serie

Les Miserablés som tv serie

Var: SVT kanal 1
När: Söndagar klockan 21 med start 24/2 2019 och sex avsnitt.
Kan du höra folket sjunga? Les Mis.

BBC har producerat en storslagen kostymserie baserat på samma bok som ligger till grund för musikalen Les Miserablés - Samhällets olycksbarn som den svenska boktiteln är. Det är ett spännande kostymdrama över sex timslånga avsnitt som följer musikalens handling ganska väl men ändå ger tid att fördjupa karaktärerna och deras livsöden på ett mycket intressant sätt för oss som kan vår Les Mis.

Serien börjar med att visa herr Thernadier som likplundrare på Waterloos slagfält och det är en mycket passande öppningsscen för honom. Vi får även veta mer om Jean Valjeans liv i fängelset och vi får en helt ny insikt i Marius uppväxt. Dessutom får vi se händelserna som leder fram till att Fantime föder Cosette och vi får en bakgrund till hur det kom sig att killen hon blev förälskad i svek henne. Vilket bara det gör mycket för att fördjupa hennes karaktär.

Det ska bli intressant att följa denna serie och det jag har sett hittills är mycket lovande så länge man kan leva med att inte höra alla fantastiska sånger som musikalversionen av Les Miserablés är så förknippad med. 

Det svåraste med denna tv serie är faktiskt att man som musikalälskare sitter och placerar in de olika sångerna i tv seriens handling och funderar på hur de med en kombination av båda formaten hade kunnat använda dem i handlingen.

Men det är ändå kul att se en helt annorlunda variant av en älskad musikal som jag önskar att fler kunde sätta upp. Vi behöver en produktion i Stockholmsområdet framöver eftersom det var länge sedan denna musikal spelades här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar