torsdag 7 mars 2019

Hugh och Nancys många världar


Hugh och Nancys många världar

Var: Dramaten Elverket, Stockholm.

När: 6/3 2019

Livet är fullt av möjligheter Stig Helmer – Sällskapsresan.

Det här är en lyckosam kombination av en väldigt bra musikal och en god lektion i grundläggande dramaturgi eller rättare ett bevis på varför de flesta musikaler har en längre första akt. Detta då den andra akten känns för lång i förhållande till den första och jag tror att man skulle vinna mycket på att flytta pausen till en punkt som är minst halvvägs in i handlingen.

Med detta sagt är detta en väldigt underhållande och givande nyskriven musikal för alla oss som gillar fysik och militärtekniska diskussioner. Kan man inte tåla något av dessa ämnen bör man undvika denna musikal men för oss andra blir det både roligt, underhållande och sorgsamt på en och samma gång.

Nancy är en kuvad hemmafru som lever vardagsliv med titelns Hugh vilken var en forskare berömd för sina teorier kring kvantfysik och multipla världar – Eller ett universum för varje tänkbar händelse som de säger i musikalen. Det leder till att huvudpersonen Nancy (Helen Sjöholm) möter sig själv (Vanna Rosenberg) och får en inblick i en alternativ värld som blir ett slags mentorskap för henne.

Det är kul och spännande för oss som gillar liknande berättelser i Sci Fi genren men kan stundtals vara lite svårt att följa med och det blir till slut hart när omöjligt för undertecknad att hänga med i vad som sker i vilket universum – Även sedan man har lärt sig se skillnad på vilken av de båda Nancy som är vilken. Jag tror man skulle kunna vinna på att genom detaljer i klädseln och ändrad ljussättning göra större skillnad på i vilket av de två universumen man för tillfället befinner sig i. Då hade det varit lättare att hänga med i hur de olika elementen i berättelsen påverkar respektive Nancy. Dessutom hade man gott kunnat ha med en andra Hugh enligt samma idé.
Däremot var jag väldigt förtjust i sättet man hade ordnat scenografin på. Detta då man använde sig av en stor vridscen varpå man hade monterat Hugh och Nancys hus med alla dess rum. Det gjorde att man lätt och smidigt kunde växla mellan de olika scenografierna utan tidsödande scenbyten som fallet var i till exempel Fun Home. Det var således en både innovativ och intressant scenografilösning som jag hoppas kan återanvändas även i andra sammanhang med liknande behov.

Summa summarum en mycket intressant berättelse och ett mycket lyckat försök att skriva en modern svensk musikal som visar vad musikalteatern av idag förmår i form av spännande handling och lyckad scenografi. Rekommenderas varmt till alla som inte har några problem med tunga ämnen som kärnvapenkrig och kvantfysik och som kan stå ut med den relativt långa längd (Knappa 3 timmar med paus) som denna musikal har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar