söndag 21 juli 2019

Med Tintin mot månen

Med Tintin mot månen

Var: Sci Fi bokhandeln, Gamla Stan, Stockholm
När: 19/7 2019
Ska den där ta oss till månen? Det är ju som att lära Eiffeltornet dansa samba! Kapten Haddock.

Med tanke på Apollo 11s femtio års jubileum så bjöd Sci Fi bokhandeln in till ett Tintin föredrag på temat Kalkyls månraket vilket var ett mycket passande tillfälle för mig som gammal rymdnörd att fira denna tilldragelse.

Det slår mig ofta hur nära verkligheten skaparen bakom Tintin, Herge, kom med sitt mån album och även om mycket är fel i detaljerna så har han lyckats hitta överraskande rätt i de stora dragen och det är ett mycket jordnära album den fantastiska miljön till trots. Det finns inga aliens på månen och våra hjältar möter inga sagolika månvarelser utan man ägnar istället hela månvistelsen till att utforska det märkliga landskap man  har hamnat i precis som de verkliga astronauterna Neil och Buzz gjorde den gången för 50 år sedan.

Det är kul för en rymdnörd att på detta sätt blanda fakta och fiktion och det är något jag önskar att fler gjorde oftare i till exempel teater och film sammanhang. Jag skulle gärna ha gott på ett föredrag som handlade om verkligheten bakom fiktionens Book of Mormons Afrika eller hur pass bra Lejonkungens savann står sig det riktiga djurlivet. Fiktionen är helt enkelt en alldeles för bra ingång i det verkliga livet för att inte utnyttjas till en dos lärdom och kunskap när man ändå håller på.

Och just lärdom och kunskap är något som verkligen behövs i dagens värld där många har vitt skilda åsikter om hur världen ser ut och fungerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar