onsdag 23 november 2022

Andor Säsong 1

 Andor Säsong 1

Var: Disney Plus
När: Oktober och November 2022 (12 avsnitt)
So this is how liberty dies? With chearing applauses - SW EP III.

Andor är en märklig serie som kombinerar väldigt bra skådespeleri, briljant scenografi, en intressant inblick i hur den imperiska säkerhetsbyrån (ISB) arbetar med en utdragen och stundtals väldigt seg dramaturgi där 90 procent av scenerna är "walk and talk" scener utan action.

Man försöker bygga spänning istället för lättuggad action vilket man lyckas med ibland och främst i fängelse sekvensen där man bygger dramaturgin på ett sådant sätt att den ger säsongens bästa avkastning i archens avslutning. Men i de andra archerna bygger man upp till något som inte ger utdelning och i sista avsnittet lyckas man inte knyta ihop allt det man har byggt upp på ett tillfredsställande sätt.

Men det gör att det som var bra nog att kunna bygga upp Andor till en fantastisk mysterie serie i Star Wars miljö dras ut på alltför många avsnitt och ges en alltför dålig pay off på slutet för att det ska väga upp allt som bara är sega transportscener. Jag satt hela sista avsnittet och väntade på något som inte kom och det lämnar mig med mer besvikelse än om man hade lyckats hålla en lika hög kvalitet på dramaturgin som man nu håller på scenografin och skådespeleriet - För de två senare är absolut världsklass.

Nu känns det som att man borde ha lanserat denna serie som tre eller fyra antologi berättelser som följer en person i olika skeenden i sitt liv alternativt klippt ner den till 4 eller 6 avsnitt. Detta tillsammans med att jag ibland sitter och funderar på om det verkligen är en Star Wars serie jag ser på trots att den följer det som borde vara flera väldigt intressanta karaktärers utveckling mot startandet av en rebellröresle.

På den positiva sidan är att jag älskar den nya karaktären Luthan som spelas av vår egen Stellan Skarsgård och hans förhållande till den briljanta Mon Mothma som försöker väga sitt växande engagemang i rebellerna med ett liv som senator på Coruscant. Jag uppskattar också Dedra som går från att vara en engagerande lätt att gilla officer i ISB till att tortera fångar på Andors hem värld Ferrix.

Det finns således potential i denna serie och det finns mycket i Andors liv värt att berätta om men man behöver verkligen klippa om denna serie till något som inte är så segt och gärna lägga till fler action scener så att det i varje fall skjuts någon gång i varje avsnitt. Men det är trots detta ett lovvärt försök att göra något annat än det Star Wars vanligtvis är trots att det kanske inte är det bästa Star Wars jag någonsin har sett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar