lördag 14 september 2024

Lego Star Wars Rebuild The Galaxy ***spoilers***

 Lego Star Wars Rebuild The Galaxy ***spoilers***

Var: Disney Plus
När: 13/9 2024
Misa Jar Jar Brinks!

Det här är en kul kombination av Lego Star Wars och What If? där en ung pojke vid namn Sig lyckas förändra hela galaxen genom att ta bort hörnstenen. Det för ut honom på en resa i en helt annorlunda galax där alla goda karaktärer är onda och tvärtom.

Lego Star Wars har alltid varit en rolig tvist på det klassiska Star Wars temat men här tar man humorn ett steg längre. Det känns verkligen som att alla klassiska skådespelare har enormt roligt när de får göra nya versioner av sina väl kända karaktärer.

Det är skönt med en serie som inte tar sig själv på så stort allvar efter kaoset kring The Acolyte. Det man gör här är i praktiken att ta ett antal lätt omgjorda Lego set och mini figurer på en spännande och rolig resa runt en helt annorlunda galax där allt är möjligt och inget bestäms av canon.

Ibland känns det helt enkelt som att animerade Star Wars i allmänhet och Lego Star Wars i synnerhet tar sig själv (och därför kan vi i publiken göra detsamma) på mindre allvar än i live action versionen. Vilket verkligen är vad Star Wars behöver. 

måndag 9 september 2024

Company enligt Stadsteatern

 Company enligt Stadsteatern

Var: Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm.
När: 7/9 2024
Det här var ju roligt ju!

Jag såg Company på Kulturama för ett antal år sedan och jag hade helt glömt bort hur rolig denna Sondheim musikal är. Handlingen kretsar kring Bobbie och hennes många vänner som alla är gifta. De tycker att även hon borde gänga sig.

I originalet är Bobbie en man och jag tycker att denna uppdatering är en både passande och tidsenlig modernisering av en musikal som hade kunnat vara väl otidsenlig i sitt ursprungliga format. Men nu känns det fräschare och mer tidsenligt med tanke på kvinnornas biologiska klocka och att många vill skaffa barn och familj allt senare i livet, efter att ha hunnit med en karriär.

Det var också kul att se Gunilla Backman igen efter att ha sett henne som Grizabella i Cats för ett par år sedan. Hon spelar Joanne som sjunger en av mina favoritsånger i denna musikal, To Ladies Who Lunch.

Änglagård andra besöket.

 Änglagård andra besöket.

Var: Oscarsteatern
När: 5/9 2024
När man är en enkel gubbe - Änglagård.

Änglagård har visat sig vara en så pass stor succé att den har får fortsatt förtroende att spelas även kommande säsong vilket är ganska ovanligt i svenska musikal sammanhang om man räknar bort förflyttningar till andra städer.

Men jag är inte förvånad för den är väldigt bra och innehåller allt en bra musikal behöver ha. Den har en spännande historia kring Fanny som kommer tillbaka till sin svenska hembygd (fiktiva Uxnared) efter att hennes förälder har dött. Där möter hon en oförstående bygde gemenskap och tvingas lära sig mer om både sig själv och den bygd hon kastas in i. Detta samtidigt som hennes närvaro river upp alla gamla sår och gömda lik i garderoberna bland bygdens befolkning.

Detta parat med en snygg scenografi, fantastiska kostymer och underbara sånger gör musikalen näst intill fulländad. Det enda jag saknar lite på scen är den ikoniska motorcykeln från film affischen. Men det vägs mer än väl upp av fantastiska artister i de olika rollerna.

Kort sagt en väldigt bra musikal som jag hoppas får fortsatt liv i Göteborg och Malmö framöver. Har ni läst så här långt bord det inte vara svårt att gissa att jag rekommenderar denna musikal varmt till alla som gillar Nutley filmerna.