söndag 13 september 2015

Förklädet


Förklädet

Var: Göta Lejon – Stockholm

När: 12/9 (Premiär)


I am singing in the rain. - Singing In The Rain

Förklädet eller The Drowsy Chaparone som den engelska titeln är en riktigt härlig musikalparodi som en riktigt stor musikalnörd som undertecknad har hur roligt som helst åt. Det är klockrena skämt och mycket välskrivet trots att musikalen i musikalen är från 1928 och helt påhittad och det torde även gälla många av de artister som Mannen i fåtöljen (Björn Källman) referar till spelade de olika rollerna. Trots detta ler man igenkännande åt alla musikal referenser och den enkla och avskalade men ändå galet underhållande storyn som trots att den hela tiden parodierar musikalgenren lyckas generera många skratt även bland andra som gissningsvis inte är lika insatt i musikalvärlden som jag är.

Storyn är inte mycket att orda om mer än att anledningen till att denna musikal alls kom till är det bröllop som brudparets (Med Reinee Mirro som Brudgummen) ska ha i pjäsen först kom till under en svensexa där alla brudgummens vänner gjorde de olika de olika rollerna. Därefter växte denna vänskapliga familjeföreställning i glada vänners sällskap ut till en fullfjärdad musikal som så småningom letade sig hela vägen ut till Broadway och nu alltså sverige och Göta Lejon – Något som jag misstänker att ursprungsensemblen aldrig hade kunnat trott på den där svensexan en gång i tiden.

Musikalen är en sann musikalkomedi som lever högt på att parodiera 20 talets stumfilmsskådespelare på ett överdrivet och underhållande sätt och jag tror att alla som sett mycket musical comedy kommer att älska denna.  Men den rekomenderas varmt även till alla som inte har sett så mycket musikaler med då jag tror att skrattfesten är allmänngiltig och mycker underhållande även om man inte har alla musikalreferenser i färskt minne.

Hade enormt kul sminkad till katt och det var extra träffande eftersom det i slutet förekommer just en referens till denna favoritmusikal – Vilken ska jag inte avslöja här. Varmt tack till Reinee Mirro och Alexander Larsson för pratstunden efteråt och jag hoppas innerligt att denna föreställning blir en total mega succé!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar