lördag 19 september 2015

Jersey Boys


Jersey Boys

Var: China teatern (Stockholm)             

När: 18/9 2015 (Premiär)

Kom, vi öppnar alla grindar! – Kristina från Duvemåla

Jersey Boys berättar om gruppen The Four Seasons som under Frankie Vallis (Bruno Miotsigiannis) ledning och dess resa från ett storstadsgäng som sjöng andras låtar under en gatlyckta i New Jersey (New York) till att bli världsartister som konkurrerade med The Beatles och sålde 100 miljoner skivor.

Gruppen bestod i övrigt av Tommy Devito (Peter Johansson), Bob Gaudio (David Lindgren) och Nick Massi (Robert Rydberg) och genom musikalen får man följa deras karriär från alla fyra killarnas perspektiv vilket gör denna musikal unik och fräsch. Dessutom har man här fyra killar som  har fyra unika röster vilket ger dem ett helt unikt sound där allas röster skiner igenom istället för att alla ska  låta som en och samma röst.

Musikmässigt är låtvalet ungefär vad man kan förvänta sig från Beatles och Elvis Preasly eran vilket är helt rätt musik för mina öron och de artister man har valt i huvudrollerna klockrena val trots att de är artister man annars är vana vid att se och höra i musikaler vars låtar är av det mer hårdrockiga slaget så som We Will Rock You och Rock of Ages. Men grabbarna tar oss igenom denna eras örhängen på ett självsäkert och övertygande sätt och man njuter av låtar som Earthangel (Vilken även förekommer i Tillbaka till framtiden), Walk Like a Man, December 1963 (Oh What a Night) och Sherry, för att bara nämna några av alla rockiga godbitar.

Ett stort plus är att man dessutom valt att sjunga alla klassiska låtar på originalspråket engelska vilket gör det mycket lättare att känna igen låtarna än när klassiska låtar på engelska översätts till svenska. Eftersom de allra flesta idag förstår detta språk alldeles utmärkt tycker jag gott att man i denna typ av musikaler gott kan behålla originalets språk snarare än att översätta låttexterna till svenska eftersom det alltid blir så mycket lättare att känna igen låtar än annars – Om det nu inte är så att låtarna har en välbekant svensk text redan.

Detta är en lättsam komedi för alla älskare av 50 och 60 talens musik och rekomenderas varmt för alla som vill njuta av den eras främsta musik framförd av några av de mest begåvade musikalartister vi har i ett land fyllt av begåvade musikalartister. Detta håller hög klass rakt igenom och är en njutning rakt igenom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar