söndag 7 februari 2016

Musikalen - Mälargymnasiet


Musikalen – Mälargymnasiet.

Var: Mälargymnasiets Aula, Järfälla

När: 6/2 (Premiär)

Its the beginning of the age of Aqaurius – Hair

10 musikaler på 20 år är en ganska imponerande prestation för vilken teatergrupp som helst och att det är elever på Estestiska programmet I Mälargymnasiet som har satt upp denna samling musikaler som slutproduktion gör inte saken sämre. Jag har rest ut till Järfälla och sett Rent 2010, Fame 2012 och Cats 2014 och har alltid blivit slagen av hur bra det var och vilka begåvningar som har samlats på denna skola.

När man nu sammanfattar ett två decenier långt musikalprojekt genom att sätta upp den tillbakablickande musikalen med det passande namnet Musikalen känns det lite vemodigt mitt i all nostalgi eftersom det samtidigt är den sista musikalen som Mälargymasiet gör i denna form. Intagningen till skolans Estetiska program är stängd och eleverna som nu går i 2a och 3e ring trodde i början av läsåret att de inte skulle få sätta upp någon musikal alls i år vilket fick två elever att skriva ett brev till kommunen och be om bidrag till en sista musikal. Vilket är precis den berättelse som bildar ramhandlingen i Musikalen.

Samtidigt som man följer elevernas strävan att samla ihop pengar till musikalprojektet får man även höra deras framförande av låtar ur alla de gångna årens musikaler vilket inkluderar egna produktioner som  Det du inte vet och 9e inslaget parat med senare års välkända musikaler som Grease, Hair, Spelaman på taket, Jesus Christ Superstar, Fame, Rent och Cats varav den senare är en enorm nostalgick för mig som såg deras Cats två gånger och älskar den över allt annat. Flankerar denna nostalgitripp gör en för musikalen nyskriven låt vid namn Brevet och det hela avslutas med två låtar ur musikaler de ännu inte satt upp – Mamma Mia ur Mamma Mia och We are the Champions ur We Will Rock You.

Som Cats fans gillar jag naturligtvis andra aktens låtar ur Cats bäst och myser av välbehag över både Minnet och Macavity och inte minst Macavitys sekreterare som ett dedicerat Cats fans minst sagt spinner loss på och får en att vilja mjaua högt. Sådant värmer ett Cats fans hjärta.

Eftersom detta lär vara skolans sista musikalprojekt rekomenderar jag alla att åka och se Musikalen varmt vare sig man är lika van musikalbesökare som undertecknad eller bara vill få en inblick i musikalvärlden och höra låtar ur några av de största och mest välkända  musikaler som finns.

Det är vemodigt och trist att detta projekt slutar här och nu när det finns så många musikaler jag gärna hade sett framtida elever ta tag i och göra sin egen version av. Vad hade de inte kunnat göra av Mamma Mia, We Will Rock You, Wicked eller Lejonkungen? Järfälla kommer att gå miste om något stort här och saknaden 2018 blir enorm! Man hoppas verkligen att detta projekt kan nystartas i någon annan form för Järfälla och dess gymnasieelever behöver detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar