tisdag 7 februari 2017

Billy Elliot


Billy Elliot
Var: Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
När: 7/2 2017 (Repetition)
Everybody wants to be a cat! – Aristocats
Det här är en av stadsteaterns bästa musikaler på mycket länge och väl I nivå med sådana succéer som Sweeney Todd och De tre musketörerna. Man har i mitt tycke hittat musikalens ton och uttryck perfekt och jag förväntar mig att Billy Elliots succé från Malmö fortsätter när den flyttas över till stadsteatern.
Eftersom Billy inte trivs särskilt väl med sina boxningslektioner hamnar han istället på dansläraren Sandra Wilkinsons (Sara Jangfeldt) balettklass och upptäcker snart tjusningen med dans i allmänhet och ballett i synnerhet vilket inte är det lättaste i 1980 talets England där en stor gruvarbetarstrejk just har inletts. För i denna gruvtäta del av England är dans inget som en gruvarbetarson bör befatta sig med alls ens under mer normala omständigheter än en fullt pågående strejk. Billy dras mellan faderns (Jakob Englund) vilja och den glädje han finner i dansandet och det är nog en konflikt många utövare av kreativa konstformer kan känna igen sig i.
Det kreativa teamet klarar här av den svåra konsten att balansera mellan den mörka bakgrunden i det engelska gruvarbetarsamhället och den avancerade dansen på ett väldigt bra sätt utan att det känns det minsta konstgjort eller ansträngt. För här är balettflickornas (barn från Base 23) balettdans en lika självklar del av berättelsen som att en avgörande batalj mellan polisen och de strejkande gruvarbetarna blir ett fullfjädrat dansnummer.
Billys kamp att lyckas i danslivet blir en varm och gripande berättelse med många humoristiska inslag i stil med scenen där Billy och hans vän Michael provar klänningar och av denna anledningen en strålande anledning till att ta med de något äldre barnen och ungdomarna på en musikal med allvarlig bakgrund. Men det är samtidigt en realistisk och rå föreställning där det förekommer rikligt med grova ord, slagsmål och rökning. Av denna anledning skulle jag kanske inte ta med de yngsta barnen på denna utmärkta familjeföreställning utan vänta tills de är runt skolåldern.
Men för alla andra rekommenderas denna dansmusikal varmt och helhjärtat. Det är många barn med i föreställningen och de är alla mycket duktiga och uträttar stordåd med både sång och dans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar