tisdag 20 augusti 2019

Spelman på taket


Spelman på taket


Var: Dansens hus, Stadsteatern, Stockholm

När: 19/8 2019

Minns i november den ljuva september.

Det här är höstens första inomhusteater för mig och det gläder mig att kunna konstatera att detta är ett verk av Kulturhuset Stadsteatern när den är som allra bäst.

Förutom den vanliga uppsättningen av duktiga skådespelare och dansare har man här en kreativ tanke som är vad detta verk kräver utan att gå det minsta överstyr eller tappa fokus från den historiska period musikalen utspelar sig och det gläder mig att kunna konstatera då denna musikal alldeles för lätt hade kunnat låna sig till en mindre lyckad uppdatering eller modernisering.

Trots att uppsättningen är fast förankrad i den aktuella tidsperioden har man ändå lyckats hitta en musikal som är rykande aktuell och har enormt mycket att säga oss nutidsmänniskor i denna era av utanförskap och nationalism. Huvudpersonens Terjes problem med balansen mellan det traditionella bondelivet och världens förändringar till något nytt skulle lika gärna kunna vara en syriansk flyktings balansakt mellan det gamla hemlandets traditioner och det nya landets löften om en ny värld eller för all del balansgången som de första svenska amerikanerna gick i samma fråga.

Detta blir därför en historisk kostymmusikal som ändå har otroligt mycket att säga oss nutidsmänniskor och det är på något sätt den moderna musikalen i sitt esse – En god representant för dess allra bästa sida.

Det är svårt att hitta något negativt i denna utmärkta skapelse men jag ställde mig något undrande till varför man har valt att ha ett träd med i scenografin när detta egentligen inte får någon inverkan på vare sig handlingen i stort eller det som sker på scen. Jag kan förstå symboliken med livets träd men det känns ändå som att man någonstans hade behövt återkoppla denna scenografiska detalj till något i handlingen på scen för att den referensen skulle falla på plats.

Vill man se en riktigt bra musikal i höst är denna väl värd att se och det visar återigen vad Kulturhuset Stadsteatern förmår när man är som allra bäst. Gå och se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar