fredag 14 maj 2021

Cats 1998 film ala 2021

 Cats 1998 film ala 2021

Var: Streamad TSMGO.
När: 14/5 2021
Så falnar också minnet. - Memory Cats.

Eftersom det i veckan var min älskade favoritmusikal Cats 40 års jubileum visar The Shows Must Go On Cats precis som man gjorde för ungefär ett år sedan. Cats tål att ses hur många gånger som helst men denna film tappar en hel del magi på att man har valt att visa en interaktiv scenshow som den riktiga scenshowen men utan publik och man hade haft en hel del att vinna på om man hade gjort som i Grease Live och spelat in den med publik.

Men det hindrar inte att det trots allt är en väldigt bra version av min favoritmusikal och att alla de olika numren ger mig gåshud när jag ser dem. Det är ett nöje att se alla artister med Elaine Page i täten som Grizabella och allt från kostymer till danssteg är precis som det ska vara i en replica version av denna musikal.

Är det något man som musikalmaskot kan klaga på är det att filmkameran bara visar väl valda delar av scenen och att man således inte kan följa de katter man vill hela tiden på samma sätt som när man ser den live. 

Cats är en familjevänlig musikal för alla åldrar och en utmärkt introduktion till musikalvärlden för alla med barnasinnet kvar eftersom det är en pallet med olika musik och dansstilar som förekommer i den moderna mega musikalen. Det har dessutom fantastiska kostymer och en scenografi som bygger upp hela kattlandet till en sagolik kattshow för alla med barnasinnet kvar.

Men det är värt att minnas att det är en musikal som bygger på en barnbok från 1930 talet och att detta stundtals märks i TS Elliots i övrigt fantastiska katt poesi. Det finns därför enstaka repliker i denna musikal som kanske inte känns helt fräscha sett med det tidiga 2020 talets glasögon. Det märks både i hund numret men framförallt i ett nummer man har valt bort i denna film och det är Growltigers sista strid som i stora drag är en parodi på europeisk mellankrigs politik med allt vad det innebär.

Det har gjorts försök att runda detta främst genom att ta bort Growltiger och eller hundnumret vilket är synd eftersom jag har stor förkärlek till båda dessa nummer deras problem till trots. Men jag tror ändå att mycket av det som inte har åldrats väl i TS Elliots lyrik går att runda om man har tillgång till en god översättare och en lika god regissör.

För det sägs ju att katter har nio liv och även om det ibland märks att mina älskade musikal katter har använt några av dessa under de senaste 40 åren så borde det gå att hitta några till och jag längtar till möjligheten att se en svensk uppsättning igen - Det var alldeles för länge sedan våra musikalartister fick vara katter i kattlandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar