onsdag 20 december 2023

Indiana Jones and the dial of destiny

 Indiana Jones and the dial of destiny 

Var: Disney Plus
När: 18-19 december 2023
Are you a teacher? Part Time! - Indiana Jones.

Det här sägs vara den sista (Ska tas med en stor nypa salt!) Indiana Jones filmen och det faktum att man hade valt tidsresor som tema är mer lovande än resultatet visade sig vara. Men det hindrar dock inte att denna film är en drygt två timmar lång kul resa fylld av biljakter, flygande och utforskande av grottor fyllda med sådant som vi vet att Indy inte gillar.

Man håller sig på två tidsplan och det kan nog vara en smulande förvirrande eftersom Indy finns i två upplagor - En lite yngre i slutet av andra världskriget och en betydligt äldre i slutet av 60 talet. Visserligen är det kul med alla 60 tals bilar och hippie referenser men det hade nog varit mer passande om Indys nutid hade varit betydligt senare, kanske rentav i vår egen nutid eller i varje fall 80 talet.

Som sagt bjuds vi på allt en bra Indiana Jones film ska innehålla och den här filmen är betydligt bättre än den senaste men jag kan ändå inte låta bli att sakna de sammanfattande tidsresorna som titeln utlovade. Man hade haft möjlighet att låta den gode Indy återse favorit scener från alla tidigare filmer samtidigt som skurken hade kunnat försöka ändra historien nog för att låta hans gäng vinna kriget.

Dessutom hade jag förväntat mig att skurken som är precis så spännande, engagerande och aktiv en bra antagonist ska vara i denna typ av film hade mött sitt öde i en man mot man fight med Indy själv snarare än att bli avpoliterad av en av Indys många vänner. Det är förståeligt med tanke på Harrison Fords ålder men det hade ändå varit roligare med en klassisk skurk mot hjälte fight.

Dock uppvägs detta mer än väl av att man i slutet får uppleva både slaget om Surracusa och möta Archimedes himself i den historiska tidsresa som skurken skickar ut Indy på. Dock saknade jag en sista twist som jag satt och väntade på genom hela denna sekvens. Det kändes som ytterliggare ett missat tillfälle att göra en episk sammanfattning av hela Indy sagan än det som nu blev.

Men det hindrar inte att detta är en riktigt bra äventyrsfilm som nästan är i nivå med de tre klassiska Indiana Jones äventyren. Här finns mängder av fantastiska scener att se och njuta av och det är precis det denna form av lättuggad action komedi behöver mest av allt. Så har ni inte sett denna ännu skynda er in på Disney Plus och se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar