söndag 12 maj 2024

Eurovision Song Contest 2024

 Eurovision Song Contest 2024

Var: Malmö Arena/SVT
När: 7-11 Maj 2024
Politiken får du sköta som är modigare än jag - Obi Wan Kenobi.

Så är då årets Eurovision Song Contest slut och vinnaren är Nemo från Schweitz, grattis. Hen är den första icke binära vinnaren av ESC vilket är stort nog för alla vänner av Pride.

Men detta mycket speciella ESC år kommer vi för alltid att minnas för något helt annat än den musiktävling och det 50 års firande av ABBAs seger vi hoppades att det skulle bli när Loreen vann för ett år sedan. Det kändes som att fokus hamnade på världspolitiken istället för på det fredliga manifesterandet av musikens enande kraft som tanken var när ESC skapades efter andra världskriget.

Men jag måste ge en särskild eloge och veckans ros till programledarna som stod stadiga och lugna trots att det stundtals rådde full politisk storm i både arenan och organisationen runt ESC. Det krävs sina kvinnor att kunna sköta detta på ett så genom professionellt sätt och det är märks att Petra Mede är ett erfaret super proffs i dessa sammanhang.

Däremot måste veckans ris gå till ESC och EBU ledningen som inte hanterade turerna kring Nederländernas diskning på ett så öppet och transparant sätt som detta mycket speciella år krävde. Man kastade ytterligare vedträn i brasan genom sättet man tog i utan att man samtidigt förklarade vad saken gällde som fick dem att ta till denna extrema åtgärd i detta redan upptrissade läge.

Det mest minnesvärda musikmässigt är ändå mellanakterna som bjöd på en bred palett av de bästa svenska artisterna från för och nu i klassiska nummer med allt från Bröderna Herreyes återförening till Skifs framförande av Hooked on a Feeling. Det är nog det mitt musikal hjärta kommer att minnas mest från årets tävling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar