fredag 31 maj 2024

Star Trek: Discovery Season 5 ***Spoiler!***

 Star Trek: Discovery Season 5 ***Spoiler!***

Var: Skyshowtime
När: 7 april - 31 maj 2024
Its been a long time, getting from here to there - Star Trek Enterprise Intro.

Det är lite märkligt med en sci fi serie vars sista halvtimme känns mer oväntad och spännande skriven än alla fyra föregående säsongerna sammantaget. Men slutet är tillräckligt bra för att allt ska knytas samman och det bästa med hela serien är nästan när Agent Daniels från Enterprise serien nämns. 

Det märks verkligen att man har lagt allt krut på detta sista avsnitt vilket på sätt och vis är synd då det känns som att säsongens 9 andra avsnitt har fått lida väl mycket av detta. För resan fram till och med slut avsnittets sista tredjedel var minst sagt linjär och förutsägbart skriven. 

Det skulle inte ha skadat med några fler twistar och vändningar under säsongen, ja det skulle inte ha skadat med några fler twistar och vändningar under ALLA säsonger utom den första. Dessutom har serien gått från att ha premissen att den inte handlar om kaptenen till att ha premissen att den BARA handlar om kaptenen och att hela universum kretsar kring henne, vilket i sig är synd på en så bra och annorlunda premiss.

Med det sagt har producenterna bakom denna serie verkligen lärt sig hur en bra Star Trek serie ska vara under säsongernas gång och det som började knackigt med att man inte alls nämnde namnen på brygg besättningen, det förstörda rymdskeppet Burnham var på i början och Klingonernas helt annorlunda utseende har under seriens gång ändrats till att allt fler boxar i Star Treks kravlista har fyllts i efterhand.

Jag vet inte om jag saknar den första säsongens relativa oförutsägbarhet mer än jag uppskattar den sista säsongens förmåga att få serien att kännas som en äkta Star Trek serie men det lär väl tiden utvisa.

På det hela taget är jag nöjd med Star Trek Discovery även om den har en bit fram till serier som Strange New Worlds och Picard. Den bjuder oss som tittar på allt det en bra rymdserie ska bjuda på och det viktigaste av allt är att den håller mig underhållen ända vägen in i mål.

Väl jobbat, Michael Burnham.

Uppdatering: Någon sa att premissen var att serien handlade om Michael Burnhams resa och det stämmer onekligen för alla fem säsongerna. Men jag hade ändå uppskattat om mer fokus hade lagts på att göra henne till en engagerad och driven underlydande snarare än att så snabbt som möjligt befodra henne till kapten på Discovery. Det hade kunnat bli mer spännande om hon trots att hon hade gjort allt rätt blivit allt mer tillbakatryck på grund av någon detalj hon inte kunde påverka i slutet av varje säsong och på så sätt fått börja varje säsong i en sämre och lägre position. Då hade alla bitar slutligen kunnat falla på plats i säsong 5 när hon äntligen fått den bekräftelse hon varit värd hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar