söndag 8 maj 2016

Heathers


Heathers

Var: Kulturama – Stockholm

När: 7/5 2016 Matinee

Like a candle in the wind – Elton John.

Ännu en gång sätter Kulturamas elever upp en musikal som man vill ta vidare till de stora proffscenerna utan att pasera gå och ännu än gång väljer man en musikal som kanske inte är så välkänd för den stora breda publiken men som bjuder på många överraskningar och oväntade vändningar.

På Westerberg Higschool (Amerikanska högstadiet ungefär) äger de tre Heatherserna (Heather Duke, Heather Chandler och Heather Macnamara) skolan som Veronica Sawyer går i. Veronica inser snabbt att vill man överleva Westerberg Highschool måste man bli vän, eller i varje fall inte fiende till de tre Heatherna. Trots att Veronica inte har något som talar för henne och är bästa vän med skolans mobboffer Martha Dunnstock lyckas hon tack vare ett förfalskat intyg bli med i skolans inneklubb.

Det hela blir inte enklare när den dagboksskrivande Veronica möter Jason Dean (JD) och blir upp över öronen förälskad när han slås med skolans busar, Kurt Kelly och Ram Sweeny. Detta eftersom JD snart finner nya användningsområden för Veronicas förmåga att skriva med andra personers handstil och det tar inte lång tid innan hela berättelsen tar en brutal vändning till det mörkare på ett sätt jag inte ska avslöja här.

Nu skulle man kunna tro att Heathers är ännu en oförarlig skolmusikal där elevernas största bekymmer är vem som ska få klassens snygging men den här musikalen brås alldeles för mycket på tragedier som Hamlet och Romeo och Julia för att det ska vara möjligt. Men den rekomenderas ändå varmt tack vare att musiken är medryckande och stämningen hålls på en humoristiskt och varm nivå den mörka och otäcka handlingen till trots.

I denna uppsättning varierar det vilka som spelar huvudrollerna och jag har därför inte valt att ta med några namn. De två lagen heter ”Karamell”  och ”Majspuff” och jag såg lag Karamell med bland annat Josephine Turell, Aksel Mörk och Helena Skoglund i de ledande rollerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar