onsdag 4 maj 2016

Swedish History X


Swedish History X

Var: Unga Klara (Kulturhuset, Stockholm)

När: 3/5 2016

Ur led är tiden – Ve är jag att försöka vrida den rätt igen. – Hamlet.

X – Eller Swedish History X som dess fulla namn är låter sig inte lätt beskrivas utan är en av de pjäser som måste tas in och upplevas. Det gör naturligtvis en recensents jobb ganska svårt eftersom mitt syfte här just är att beskriva och bedöma det jag har sett.

X är en serie berättelser från den mindre upplyftande delen av sveriges historia blandat med berättande upplevelser från de olika referensgrupper man har haft kontakt med om hur det är att leva i sverige om man har en annan kulturell bakgrund än undertecknad.

Det gör X till en väldigt stark och medryckande berättelse som får en att tänka till rejält och jag skulle verkligen önska att många som någon gång tänkt illa om alla som inte är som du går och ser denna. För det X gör väldigt bra är att man får inblick i hur de som inte har samma förutsättningar som vi vita och medelålders män har upplever vår samtid och den är ett starkt och medryckande inlägg i samtidsdebatten.

När man har sett en gripande och berörande föreställning som denna är det alltid bra att skådespelarna stannar kvar och pratar med publiken en stund efteråt och det gör man här.

Många av skådespelarna har själva en annan bakgrund än svensk och eller en annan hudfärg en vit och det ger ytterliggare en dimension åt denna föreställning. Det må vara en klyscha men i det här fallet är det verkligen sant att man måste ”Se detta för att förstå det.” Om inte annat för att det är så bra och tänkvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar