torsdag 24 november 2016

HONK! Den fula ankungen


HONK! – Den fula ankungen


Var: Farsta Teater, Stockholm.

När: 23/11 2016 (premiär)

En skräck för var mus – Cats

HONK! Har lyckats placera sig högt upp på listan över mina favoritmusikaler och det kan bero på att det är en av få musikaler med bara djurroller. POFF (Skönheten och Odjuret mfl) har lyckats göra en högklassig musikal med ganska små och enkla medel vilket visar att det i alla sammanhang är det grundläggande teaterarbetet som gör att en bra musikal höjer sig över mängden. För skådespelare som kan sitt hantverk har man gott om i Farsta och denna föreställning är ytterligare ett exempel på en ”amatörproduktion” som jag gärna skulle flytta över direkt till någon av stadens stora proffsteatrar och detta är historia som både tåls att spelas och ses igen. För detta är verkligen en musikal som borde vara en stapelvara på både de stora proffsteatrarna likväl som på landets teaterföreningar och musikalskolor. Den har allt och ger många ur den breda utrymme att glänsa i musikalen.

HONK! Är en musikalversion av HC Andersens klassiska saga om den fula ankungen och här får man följa Fulings (Anders Nordlöfs) kamp för att hitta hem till den ankdamm han föddes i och lockades bort från av Katten (Maja Malm). På vägen träffar han många underbart roliga figurer och lär sig efterhand vikten att våga vara annorlunda vilket är en röd tråd genom musikalen.

Musikalen är varm och det finns många figurer att tycka om och känna sympati för och det gäller i synnerhet föreställningens antagonist Katten som trots sin något oresonliga agenda ger tillfälle till många skratt och underbara repliker som får ett gammalt katt fans hjärta att slå dubbla slag. Det ger även den söta innekatten Sessan (Emma Liljeqvist) men jag tror att alla kan hitta i varje fall någon favorit att känna igen och ty sig extra till i denna underbara berättelse.

Detta är väldigt bra gjort och rekommenderas varmt – Men speltiden är kort och den spelas bara fyra gånger till i november och december.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar