fredag 13 januari 2017

West Side Story enligt VRG






West Side Story enligt VRG

Var: Maximteatern, Stockholm

När: 12/1 2017

Det bästa ljud som finns är Maria – Maria, WSS.

Det är sällan ett något annorlunda slut känns så rätt för en älskad musikal som i Viktor Rydberg Gymnasiets tolkning av West Side Story. Jag har sett WSS fem gånger tidigare och alltid tyckt att något saknas eller inte fullföljs i slutscenen och här fick jag äntligen uppleva hur denna i övrigt eminenta musikal verkligen borde sluta. Bara det är värd högsta tänkbara betyg för denna uppsättning och ett varmt tack till hela det kreativa teamet för att man vågade ta chansen.

West Side Story är som bekant musikalversionen av Shakespeares klassiska tragedi Romeo och Julia förpassad till mitten av 1900 talet och New Yorks Manhattan.  Här möter man gängen Jets och Sharks som slåss om samma område trots helt olika kulturella bakgrunder och bara detta gör denna musikal aktuellare än någonsin eftersom det finns många trådar kring gängens sätt att hantera den oväntade kärleken mellan Tony och Maria (eg Romeo och Julia) och samhällets hanterande av denna konflikt.


Men framförallt lever WSS väldigt högt på bra och begåvade dansare och det har man i överflöd här. Man har också anpassat rollerna väldigt bra till det utbud av artister man har och flera roller har gjorts om till kvinnliga karaktärer med Doc och Schrank utan att det har påverkat musikalens dynamik alls.
VRG gör denna uppsättning lika bra som många professionella föreställningar vilket gör att undertecknad ännu mer längtar efter att få VRGs tolkning av min favoritmusikal Cats. Till dess sker minns jag denna föreställning och dess fantastiska slutscen med värme och välbehag. Rekomenderas varmt till alla som gillar en god tragedi när den är som bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar