lördag 14 oktober 2017

Varekai - Cirque De Soleil

Varekai - Cirque De Soleil

Var: Globen, Stockholm
När: 13/10 2017


Kan du som katter gör, börja med C? - Cats


Cirque De Soleil började som fransk gatucirkus och har sedan dess växt till en av världens främsta ny cirkus organisationer med mängder av fantastiska och färgsprakande produktioner runt om i världen. Jag såg förra årets Quidam och detta års Varekai utlovade en mängd färgsprakande uppenbarelser i och med att en pojke sänds ner i toppen av en vulkan och får uppleva flera fantastiska och sagolika scenerier från djungeln och skogens värld.


Det är väldigt bra gjort och mycket vackert och till skillnad från förra årets Quidam får pojken som spelar "huvudrollen" i denna föreställning ett mycket tydligare story arch när han går från ving och hjälplös till att "gifta sig" med en av skogens många väsen. Jag misstänker därför att Varekai är en nyare produktion än Quidam och att man under resans gång har lärt sig en del om vad som behövs för att en produktion av detta slag ska vara begripligare.


Är det något jag saknar i denna färgsprakande explosion av dräkter och make up är det en berättare som på engelska eller svenska förklarar introducerar de olika karaktärerna, vad som händer och vad vi i publiken har att förvänta oss i de olika scenerna i och med att man inte har ett program som förklarar detta. Det hade kunnat gett mycket mer djup till och förståelse för den berättelse man visade på scen även om det mesta var självförklarande. Man sjöng och pratade på ett språk som jag misstänker är franska och vi som inte behärskar detta kände oss stundtals lite utestängda från berättelsens djupare lager vilket kan vara synd. Det är som att se en musikal man aldrig sett på ett språk man inte behärskar och ändå försöka förstå vad den handlar om. Mycket går fram men en del "försvinner i översättningen".


Med det sagt är anledningen till att man ska se Varekai all fantastisk akrobatik som den månghövdade ensemblen bjuder på och alla de fantastiska dräkterna man är klädda i. Det är i sanning en magisk värld vi bjuds in på och den enda musikaljämförelsen jag kan komma på är Pippin vars Kulturama uppsättning bjöd på en liknande blandning av kostymer, make up och akrobatik. En del av mig önskar att musikalvärlden kunde ta till sig denna formel och göra något liknande men med musikalartister och musikalsånger istället för cirkusdito. Jag tror att det skulle kunna bli mycket lyckat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar