fredag 27 oktober 2017

Book of Mormon tagning 2.

Book of Mormon tagning 2.

Var: China teatern, Stockholm.
När: 26/10 2017
Nu hittar du på igen, Arnold! - Book of Mormon.


Book of Mormon var precis lika bra som förra gången om inte bättre och det är synd att skaparna bakom denna succé musikal har dragit in rättigheterna till alla lokala produktioner som inte haft premiär. För denna uppsättning kommer att ha haft en spelperiod på nästan ett och ett halvt år när den slutar gå i påsk och med i stort sätt fulla hus kan man inte tala om annat än en given succé som skulle ha kunnat gå för fulla hus i både Göteborg och Malmö framöver - Den är så bra.


Book of Mormon är en humoristisk tagning på Mormon kyrkan i USA och berättelsen om dess profet Joseph Smith kombinerat med historien om två mormonska predikanters upplevelse på en missions station i Uganda. Det är Southpark skaparnas tagning på den klassiska historien där en ung och på ytan framgångrik karaktär paras ihop med sidekick i form av en mindre begåvad och något tafatt kamrat som har snöat in sig på science fiction och fantasy men där det visar sig att kamraten är den som löser problemet på slutet genom sin charmiga humor.


Och just humorn spelar en central roll i denna underbara berättelse som använder en hel del stereotypa karaktärer för att sätta fingret på vår världs uppfattning om hur vi ser på afrika och dess invånare och de gör det oerhört bra vilket gör att jag anser att de stereotypa karaktärerna behövs för att kunna spela denna musikal på detta sätt. Jag tror inte man hade lyckats få fram sin vision av hur vi ser på afrika och dess invånare lika bra om man hade valt en mer realistisk aproach till sin berättelse. Vilket i sig hade varit ganska okarektariskt med tanke på att det är just skaparna av Southpark som ligger bakom denna berättelse och som alla vet har denna tecknade serie en väldigt speciel humor med många korsreferenser till olika företelser i kulturlivet. Vilket också framkommer i denna musikal.


Det är helt enkelt ett fulländat mästervärk som går att se många gånger om man är på det klara med att de använder sig av en stereotyp bild av hur det är i afrika - Vilket också visas i sången "Jag är afrika" där huvudpersonerna säger sig vara en hel kontinent efter sitt mer eller mindre framgångsrika möte med de Ugandiska byborna.


Det finns många väldigt bra sånger i denna musikal men mina favoritsånger måste ändå vara andra aktens "Nu hittar du på igen - Arnold" och "Spooky Mormon mardröm" som både retar nörden inom mig och kittlar Cats fans nerven lite grann - Hur säger jag inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar