fredag 15 december 2017

The Last Jedi intryck - Spoiler alert.

The Last Jedi Intryck - Spoiler alert.

Var: Filmstaden Scandinavia
När: 13/12 2017


Jag tänker göra ett avsteg och ge mina intryck av något som inte är musikal men ändå nöjesrelaterat och det är Disneys senaste inlägg i Star Wars sagan: The Last Jedi (TLJ). Denna recension kommer att ta upp spoilers så ni som inte vill se det har blivit varnade.


Jag hade väldigt höga förväntningar på denna film och jag måste säga att alla dessa uppfylldes med råge och vi har minst lika mycket att diskutera efter denna som före. Det är en av årets absolut bästa filmer och ett riktigt påskägg för alla Star Wars fans med många igenkännande ögonblick och blinkningar till de tidigare filmerna.


På förhand trodde jag att TLJ skulle bli den mörkaste och minst humorintensiva SW filmen men där hade jag helt fel - Denna film är fylld av många roliga och varmt uppskattade humorinslag från startscenen där Poe försöker få kontakt med "General Hugs" som han så fyndigt får till det ända in i kaklet där vi får se Rey upptäcka att kraften visst kan handla om att lyfta stenar - Vilket i sig är en härlig nodd tillbaka till originaltriologin.


Det finns även scener jag aldrig såg komma och främst bland dessa är superskurken Snokes död i vad jag tror kommer att bli en klassisk SW scen. Dock är jag lite besviken på att denna scen kommer så tidigt i triologin eftersom jag trodde att Snoke skulle utvecklas till att bli det stora hot som alla goda hjältar måste komma samman för att besegra sent in i den tredje filmen i triologin - den hittils odöpta EP IX. Nu verkar det som att det hotet är undanröjt och att man mer eller mindre måste fokusera nästa film på konflikten mellan Kylo Ren och Rey.


Jag uppskattade Kylo och Reys karaktärsutveckling och det var så skönt att se att  ingen av dem gick över till andra sidan trots flera chanser att göra så och det teasedes om detta både när Rey slogs med Luke Skywalker och när Kylo tillsammans med Rey slogs mot den avrättade Snokes pretorian guard. Det var även kul att se hur Kylo och Reys band både utvecklades och förklarades utan att man för den skull fick alla frågor omkring detta besvarade. Jag undrar till exempel varför detta band placerades mellan just Rey och Kylo av alla människor i en galax långt, långt borta? Att Kylo var den ena parten är logiskt och väl underbyggt - Men varför ha "Nobody" Rey som levt hela sitt liv på ökenplaneten Jakku som motpart? Den frågan behöver fortfarande ha sin förklaring.


I filmen introducerades två nya karaktärer, Rose och vice amiral Holdo. Rose introducerades fint och hade många varma och humoristiska scener men det kändes ändå som en "onödig" karaktär som enkom lagts dit för att vara en komisk sidekick till Finn och någon sa att hon var som om en Disney parks medarbetare eller en asiatisk superfans hade fått en specialskriven roll i denna film och där är jag böjd att hålla med. Jag tror att hon har stor potential att bli en ny "Jar Jar Binks" i denna triologi och det är något som denna filmsvit verkligen inte behöver ha. Jag uppskattade henne för det hon är och jag gillade att ha en asiatisk kvinna i SWs värld, men jag befarar att hon kommer att få mycket obefogad kritik och avogda känslor mot sig när fansen börjar summera denna film och att hon därför kommer att bli en onödig "belastning" på en i övrigt mycket välgjord filmserie. Man hade lätt kunna lösa detta på ett annat sätt till exempel genom att sätta Finn och Poe tillsammans i detta uppdrag.


Den andra nya karaktären är vice amiral Holdo (med res för stavning) och det är en intressant och spännande karaktär som jag gärna hade sett mer av i nästa film. Som det ser ut nu dör hon i en av TLJs nyckelscener vilket är synd eftersom hon hade kunnat vara en karaktär som tog över General Leias ledarroll inom motståndsrörelsen när Leia gissningsvis kommer att skrivas ut i början av EP IX. Holdo hade potential att tillföra något nytt och utvecklas som karaktär och det var att stort misstag att skriva ut henne så tidigt om ni frågar mig.


TLJ lämnade motståndsrörelsen i ett svårt läge med många ledande karaktärer döda och den som jag kommer att sakna mest i denna skara för tidigt avlidna hjältar är nog Luke Skywalker som visserligen fick en fin och passande död men som ändå hade behövts i en svår och hård kamp mot de ondas nya ledare Kylo Ren. Jag hade gärna sett Luke gå öga mot öga med en allt kraftfullare Snoke men nu verkar hoppet för en sådan batalj vara helt ute och det är synd. Man kan inte låta bli att undra om det finns tillräckligt med dramatisk energi kvar för att fylla ut en hel tredje film i denna saga - Vilket vi säkerligen inte behöver oroa oss för eftersom dessa två filmer har varit så bra.


På det hela taget en mycket bra och minnesvärd film som jag vill se minst en gång till på bio.



Några månader senare har denna film satt sig och jag tycker fortfarande den är oväntat bra även om det finns delar i den som skaver mer och mer och det gäller främst den i mina ögon onödiga utflykten till kasino planeten Canto Bite. Det finns inget i denna episod som egentligen inte hade kunnat placerats ombord på till exempel rebellarnas rymdskepp och då hade man kunnat haft mer tid att utveckla relationen mellan Luke och Rey. Vice amiral Holdos ovilja att avslöja sina planer för Poe och de andra ledarna i rebellerna framstår också som allt märkligare då hon genom en väl vald hint av sina planer hade kunnat undvika hela Canto Bite delen och samtidigt avstyrt ett mindre myteri. Canto Bite episoden hade också kunnat framstå som mer logisk om Rose till exempel hade haft en personlig vendetta att klara av där eller varit en före detta slav som ville befria sin fångna familj samtidig som hon gjorde rebellerna en tjänst. Om man dessutom gjort henne till en av SWs slavraser - till exempel Twi´lek och samtidigt gjort Holdo till en ras som ogärna avslöjar mer än de absolut behöver för sina underlydande - Till exempel Shiz (storamiral  Thrawns ras) så hade det kunnat göra hela Canto Bite episoden trovärdigare. Det är ett exempel på lösningar som hade kunnat göra TLJ ännu bättre och mer dramatiskt trovärdig än den är i nuläget.


Men mitt slutintryck av denna film är ändå gott. Den levererar det SW ska leverara - 2 till 3 timmars god rymdunderhållning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar