söndag 25 mars 2018

Godspell


Godspell

Var: Cirkus Skandia scen, Stockholm

När: 24/3 2018

I got life brother, I got life sister! – Hair

Godspell känns som en blandning mellan Jesus Christ Superstar och Hair vilket inte är så konstigt med tanke på att båda är skrivna i ungefär samma tidsperiod.

I Godspell berättar man liksom i Jesus Christ Superstar om Jesus och hans liv men fokuserar mer på ett antal liknelser och frågeställningar ur olika predikan än man gör i Superstar där man kronologiskt berättar om Jesus sista vecka i livet.

Liksom i Hair är detta en ensemblemusikal där alla artister är på plats i stort sett hela tiden och interagerar med publiken men här har man bytt ut hippierna mot hotellpersonal i ett hotells källare och Jesus blir följdakteligen en hotellgäst som dyker upp strax efter att strömmen har gått.

Man fokuserar på kärleksbudskapet i bibeln och det görs på ett roligt och underhållande sätt som lämnar det linjära berättandet och fokuserar liksom i Cats på ett episodiskt eller revyartat berättande.

Finns det något negativ med denna roliga och underhållande musikal är det att det stundtals kan vara rätt besvärligt att hänga med i vem som är vem i en berättelse där i stort sett vem som helst i ensemblen kan axla i stort sätt vilken roll som helst – Det blir stundtals lite väl flummigt när man ska försöka hänga med i vem som för närvarande är vem och jag hade önskat att man kunde ha låtit huvudrollerna ha sina fasta roller och sedan låta ensemblen göra inhopp alteftersom de olika berättelserna kräver detta – Alternativt kunde man ha använt olika dockor till att gestalta de olika smårollerna.

Men det görs på ett kul och energirikt sätt och kärleskbudskapet i bibeln når verkligen fram i denna två timmars musikal. Dock hade jag gärna hoppat över pausen i denna uppsättning, det känns som att musikalen hade kunnat bli ännu tajtare som en enaktare på lite drygt en och en halv timma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar