torsdag 3 maj 2018

Company enligt Kulturama


Company enligt Kulturama
Var: Kulturama, Hammarby Sjöstad.
När: 2/5 2018
Hundra människor klev av en buss – Company.
Company är en Stephen Sondheim musikal och det märker man främst genom de många och utsökta melodierna samt att en del partier är sång och skådespelarmässigt krävande i en på ytan ganska enkel och rättfram musikal.
I Company bjuds New York bon Bobby på en överraskningsfest av sina många vänner som är ett antal gifta par i olika skeden av livet. Genom musikalens olika möten med dessa par lär sig singeln Bobby ett och annat om hur det är att leva som par och varför man behöver kärlek i sitt liv. Föreställningen är således en intressant och tankeväckande exposé över tvåsamheten och dess skiftande innehåll.
Som fallet alltför ofta är i skolsammanhang har man här ett stort överskott av kvinnliga elever vilket innebär att ungefär hälften av ensemblens kvinnor tvingas spela män och det hade kunnat leda till ett frosseri av överspel och stereotypa manstolkningar i den sämsta av världar. Men här väljer man att lägga sig på en bra nivå och balanserar det manliga kroppspråket med kvinnornas egna jag på ett bra och för musikalen passande sätt. Det uppskattas av undertecknad eftersom det visar att man på Kulturama inte behöver begränsa sig till uppsättningar med många kvinnliga roller i fortsättningen utan kan ta hand om musikaler med en stor och blandad ensemble på ett bra och kreativt sätt.
Det som även uppskattas är att man har olika färger för vart och ett av paren som på så sätt blir lätta att identifiera och följa. Det är således ingen av skådespelarna som försvinner in i en stor grå massa när man inte avser detta – Som till exempel i ett par buss och gatscener där alla har på sig likadana ytterkläder.
Det är på det hela taget mycket bra gjort och Kulturama har återigen hittat en för mig osedd musikal som man har presenterat på ett sätt som gav mig mersmak kring denna. Det är kul att man vågar sig på musikaler som inte ligger i skolmusikalernas mittfåra utan ofta söker sig till för dessa och ibland även sveriges musikalpublik okända musikalpärlor. Man sätter samtidigt en hög standard för vad en skolmusikal kan vara och visar återigen att man med liten budget och mycket engagemang kan skapa en uppsättning som inte står privateatrarna inne i stan långt efter. Det i sig ger alltid en guldstjärna i kanten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar