torsdag 24 maj 2018

SOLO - A Star Wars Story

SOLO - A Star Wars Story

Var: Filmstaden Scandinavia, Solna
När: 23/5 2018
Never tell me the odds! - Han Solo, Star Wars.

(Spoiler varning till er som inte har sett denna!)

SOLO är en fristående Star Wars film som berättar hur den legendariske kaptenen på Millenium Falcon, Han Solo, träffade Chewbacca och hur han vann sitt skepp i ett kortspel. Det utvecklar sig till ett två timmars underhållande äventyr som aldrig har en lugn stund och hela tiden bjuder oss på underhållande och fartfyllda scener med en tydlig homage till de klassiska vilda västern berättelserna.

Men den som väntar sig Jedi riddare och rebellernas kamp mot imperiet blir besviken eftersom denna film utspelar sig långt före den tid då rebellerna vann sina första segrar i A New Hope och Rouge One men samtidigt utspelar sig långt efter den tid då Jedi riddarna hjälpte republiken att styra galaxen i fred och samförstånd eftersom den utspelar sig efter prequel triologin.

Det gör att berättelsen känns fräsch och nyskapande även om jag hade hoppats på att några av Han Solos gamla antagonister så som Boba Fett och Jabba the Hut skulle dyka upp så att man fick reda på hur Han först mötte dessa figurer och dessa karaktärers frånvaro är nog det enda jag kan klaga på i denna film. Det finns i och för sig en möjlighet att man sparar dessa godbitar till en eventuell uppföljare eller en möjlig Boba Fett film.

Dyker upp gör däremot Qui Gon Jins baneman Darth Maul och han gör det i rollen som chef över det maffialiknande nätverk Solo och hans kollegor arbetar åt i ett läge när jag först trodde att det var kejsaren man såg i hologrammet. Det var överraskande och det är mig veterligt första gången en död figur återuppstår i filmerna - Även om vi som följt de animerade tv serierna Clone Wars och Rebels har sett Maul både en och två gånger. Det innebär ett nytt element i filmernas värld och det återstår att se huruvida de tänker utnyttja detta fenomen i kommande filmer - Till exempel genom att återuppväcka Luke Skywalker i episod IX.

Ska man då gå och se denna film? Gillar man Star Wars och uppskattar den nya tidens film berättande ska man definitivt göra det. Det här är två timmars kul och lättsmält underhållning om än inte av det mer epokavgörande slaget. Däremot kan jag rekommendera att man har sett de tidigare filmerna eller i varje fall är påläst kring berättelsen som sådan eftersom man då har ett stort försprång jämfört med alla som inte har det - Även om filmen som sådan är ganska självförklarande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar