torsdag 24 januari 2019

Den sista Cabarén


Den sista cabarén

När: 23/1 2019

Var: Under Fontänen, Soppteatern, Stockholm

El finito de la comedia – Kapten Haddock.

Om man parar ihop en Dramaten skådespelare med en nytillträdd Soppteaterchef och låter dem göra en cabaré tillsammans med soppteaterns huspianist under fontänen i början av Kulturhusets renovering är detta vad man får, och det man får är väldigt bra.

Det svingas vilt med oräkneliga pikar åt alla håll och kanter men det görs på ett finkänsligt och bra sätt värdigt den bästa lokalrevyn och jag skulle rentav säga att denna knappa timmes soppteater är en lokalrevy för city, Kulturhuset, Stadsteatern och Dramaten. Man har med många aktuella ämnen och berör alltifrån regeringsbildningen till nedskärningarna i kulturen på ett begåvat och väldigt underhållande sätt.

Vi som har koll på allt från Hamlets dödskalle till den nya kulturministerns snedsteg får ett antal skrattanfall och det bjuds på något underhållande för alla. Däremot avhåller man sig från de riktigt känsliga ämnena som hade kunnat skapa en proteststorm i sociala medier och den svåra balansgången klarar man riktigt bra.

Vilket för mig till den negativa avdelningen och det är att man ibland inte vågar ta steget ut ur bekvämlighetszonen fullt ut. Man höll sig undan de verkligt känsliga ämnena i höstens eftervalsdebatt och man blundande för den omvärld som stundtals är en snara om halsen för kulturlivet i många länder.

Man drev en hel del med de skådespelarmässiga skillnaderna mellan Dramaten och Stadsteatern men man vågade eller ville inte ta steget fullt ut och låta de båda skådespelarna byta plats med varandra och prova på det som påstods vara den andra sidan av skranket.

Men det är ändå en timmes god underhållning av bästa märke och besökarna bjuds samtidigt på något unikt – Att ha tittat på en teaterföreställning direkt under ett av Stockholms mest kända landmärken: Sergelfontänen. Det är något som mig veterligen aldrig har hänt innan Soppteatern flyttade hit för ett par veckor sedan och det är något som gissningsvis aldrig kommer att upprepas efter flytten tillbaka till det nyrenoverade Kulturhuset sent nästa år. Vilket bara det är värt ett besök på denna cabaré som förhoppningsvis inte är den sista, vare sig för Soppteatern eller Kulturhuset, Stadsteatern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar