lördag 12 januari 2019

Jekyll och Hyde enligt VRG


Jekyll och Hyde enligt VRG

Var: Maximteatern, Stockholm

När: 11/1 2019

There are many things that we held as thrue that really depends on our own point of view – Obi Wan Kenobi, Star Wars.

Viktor Rydberg Gymnasiets uppsättningar på Maximteatern har alltid imponerat på mig och årets uppsättning av Jekyll och Hyde gör mig inte mindre imponerad. De håller hög klass och lyckas alltid hitta en bra och balanserad ensemble där i stort sätt varje roll känns rätt castad. Det är inte så att man undrar hur en skola lyckas hålla så hög och professionell klass år efter år. För detta är en uppsättning som många professionella teatrar skulle uppskatta att få på sin repertoar deltagarnas unga ålder till trots.

Jag såg en youtube video där huvudrollen i denna musikal var med på topplistan över de tio mest krävande manliga musikalrollerna och däri vill jag ge dem rätt eftersom denna föreställning kräver att huvudrollsinnehavaren ska kunna byta blixt snabbt mellan att vara den gode Jekyll och den onde Hyde och det klarar Victor Allerstrand galant.

Är det något inom teatervärlden jag blir imponerad av så är det just förmågan att blixtsnabbt växla mellan flera roller under tiden man är på scen och dessutom få varje roll att låta som en egen karaktär. Jekyll och Hyde har dessutom två skilda röstlägen vilket kräver att huvudrollsinnehavaren ska agera och sjunga inom båda och dessutom sjunga en duett där dennas två karaktärer slåss om att få grepp om Jekylls sinne.

För det är just vad denna saga handlar om – Man berättar hur den gode Dr Jekyll uppfinner ett magiskt elixir som ska driva ut folks inneboende ondska men istället leder till att Jekylls onda sida kommer fram alltmer i form av mr Hyde. Vilket i sig gör denna musikal otroligt aktuell i en värld som ofta handlar om att definiera människor som antingen goda eller onda när vi i själva verket har båda delarna inom oss vilket den politiker som är sagans nutida fond får konstatera efter att ha läst Dr Jekylls dagbok.

Det finns väldigt lite att klaga på i denna uppsättning och de fåtal som finns är smådetaljer på en nivå som speglar det kreativa teamets tycke och smak mer än faktiska besvär vilket är ett väldigt gott betyg åt denna föreställning.

Denna uppsättning rekommenderas varmt till alla som vill ha en spännande och underhållande musikal och samtidigt få en inblick i vad kommande generations musikaltalanger har att erbjuda. Men som vanligt med skolföreställningar är speltiden kort och man spelar endast till den 19 januari detta år.

2 kommentarer:

  1. Hej Johan! Vi på VRG tycker det är så kul och givande med dina recensioner, om en vecka sätter vi upp Rock of Ages på Maximteatern för 25:år jubileet! Maila gärna nina.ivar-2020@vrg.se om du är intresserad av en gratisbiljett! MVH, Nina Ivarsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för förfrågan och som ni vet har jag sett er detta år med. Jag älskar era musikaler och ni får mer än gärna tänka på mig kommande år med. Jag blir så imponerad av vad era elever klarar av att göra och det är alltid en fröjd att få se era musikaler på Maxim teatern veckorna efter nyår.

      Radera