torsdag 9 maj 2019

Made in Daggenham


Made in Daggenham

Var: Kulturama, Stockholm

När: 8/5 2019

När ditt hjärta börjar slå i samma takt som en trumma – Les Miserablés

Detta är en musikal som verkligen ligger i tiden och som med tanke på efterdyningarna kring Me Too rörelsen borde sättas upp oftare både på landets skolor och vår stads stora scener. För Made in Daggenham skildrar en grupp kvinnliga arbetares kamp för lika lön i det sena 60 talets Storbritannien och det är en kamp som pågår än i denna dag.

Man använder sig av en dramaturgi som i mångt och mycket påminner om en av Stadsteaterns stora succéer Billy Elliot och man skulle rentav kunna kalla denna en systermusikal till Billy men med fokus på de kvinnliga arbetarna i Fords fabrik i Daggenham istället.

Det jag gillar hos Kulturama är deras förmåga att leta fram relativt okända musikaler och göra dem på ett sätt som gör att mitt musikalhjärta skriker efter fler och större produktioner av dessa okända pärlor och det gäller i synnerhet denna musikal som både är charmerande, fint koreograferad och lysande aktuell utan att för den skull överträda några av ”feelgood musikalens” bekvämlighetszoner.

Jag uppskattar också sättet man koreograferat en buss/tåg scen och de två svartklädda assisterna till premiär ministern på liksom en av scenerna i krogmiljö. Det är nyskapande, finurligt och gjort på ett sätt som passar väldigt bra in i den varma men ändå skavande stämning man vill skapa.

Man håller hög ”Kulturama klass” på skådespeleri och sång men det känns ibland som att man har svårt att komma runt det som ofta är skol uppsättningarnas enda nackdel jämfört med de stora proffs och amatör teatrarna och det är att alla eleverna i ensemblen är i samma ålder – Vilket naturligtvis kommer sig av  att de går i samma skola eller klass.

Ska man då gå och se denna utmärkta skolmusikal? Det rekommenderar jag absolut att man gör om man gillar verklighetstrogna feelgood musikaler som tar avstamp i aktuella frågor och dessutom var svag för Billy Elliot när denna gick på Stadsteatern. Det är dessutom ett utmärkt tillfälle att se vad morgondagens stjärnor på landets musikalscener kan åstadkomma till ett pris som inte borde avskräcka något att göra ett besök i Hammarby Sjöstad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar