onsdag 29 maj 2019

Aladdin som spelfilm


Aladdin som spelfilm

Var: Filmstaden Scandinavia, Solna

När: 29/5 2019

En helt ny värld – Aladdin.

Någon sa att Aladdin var fylld av Orientalism – Det vill säga att österländsk kultur skildrat med västerländska glasögon och synsätt och i detta vill jag ge dem rätt. Det är mycket förutfattade meningar kring hur araber ”ska vara” i denna Disney film.

Men det är också en film där en manliga huvudrollen (Aladdin) jagar sin stora kvinnliga kärlek i prinsessan Jasmine utan att hon för den skulle blir ett ”smycke karlarna slåss om” utan tvärtom är en aktiv och självständig tjej med stort hjärta och egen vilja. Vilket på så sätt gör denna Disney film modernare än många andra moderna filmer.

Detta är en bra och välgjord remake av den klassiska tecknade förlagan precis som Skönheten och Odjuret är och man har lyckats hitta en bra balans mellan den tecknade förlagan och de mänskliga skådespelarna som tack vare modern teknik kan göra det mesta som den tecknade förlagan kan och göra det bra. Det är på det här sättet som live action remakes av tecknade musikal films klassiker ska göras för att det ska bli bra.

Jag såg den svenska röstcastingen och de skötte sig överlag mycket bra. Anden, Aladdin och Jasmine får alla med beröm godkänt och samtliga huvudroller klarar av att  leverera den svenska översättningen mycket bra utan att det blir alltför stora skillnader jämfört med munrörelserna. Det sjungs dessutom mycket bra och jag njuter av sånger som En helt ny värld och En vän som jag.

Denna nya version av Aladdin rekommenderas varmt och det verkar som att filmmakarna på Disney har lärt sig hur de ska göra om sina tecknade musikal filmer så att det blir lika bra som Skönheten och odjuret nu och det gläder en musikalvän.

Själv väntar jag med spänning på den otecknade versionen av Lejonkungen i Juli men till dess tåls denna att både ses och ses om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar