lördag 26 september 2020

Hamilton Musikalen Disney Plus

 

Hamilton - Musikalen

Var: Disney Plus, Hemma

När: 26/9 2020

You will rise to a greater power, we will win ourself a home – Simon Zealous, Jesus Christ Superstar.

Det här handlar inte om Jan Guillous agent Hamilton som en svensk skulle kunna tro utan om en av dem som tillsammans med George Washington skapade den amerikanska nationen som vi känner som USA och det är ingen mindre än Alexander Hamilton himself.

Nu sitter många av er som läser detta antagligen som levande frågetecken och undrar vem det är och vad han har med USAs första president och namngivare till USAs huvudstad Washington DC att göra och det är kanske det största problemet denna musikal har för en svensk publik som inte känner till så mycket om USAs historia som undertecknad.

För detta är en grundkurs i USAs tidiga historia lika mycket som det är en av de mest kända och eftertraktade moderna musikalerna i både Broadway och London. Många som är lika insatta i musikalvärlden som jag är håller denna pärla som en av de största musikalerna genom tiderna men det är samtidigt mycket av det som amerikanska barn läser om i grundskolans historieböcker som är ganska okänt för oss och det skulle nog skapa vissa svårigheter om man fick tag i rättigheterna till en svensk uppsättning.

För mycket av det som gör den bra och modern är dess snabba berättande där man rundar mycket av det som man förutsätter att publiken har med sig från barnsben och är lika självklart som Karl den XII och Gustaf Vasa är för oss. Jag gillar också sättet man använder återkommande repliker från tidigare låtar som ett sätt att föra berättelsen framåt och skapa igenkänning när man hör berättelsen men det är samtidigt väldigt mycket historia att ta in om man inte har det som största intresse.

Men för er som gillar en riktigt bra och välskriven musikal och kan tåla en överdos av amerikansk 1700 tals historia är detta ett måste och jag är glad att äntligen ha fått se en avfilmad version av denna moderna klassiker i den moderna musikalvärlden – Jag misstänker starkt att denna föreställning med dess många dansnummer gör sig ännu bättre live på scen med den eminenta ensemblen agerande framför sig.

Med det sagt skulle det vara mycket spännande att se hur en svensk produktion togs emot av vår svenska publik och hur en begåvad svensk översättare skulle göra för att knäcka den i många stycken ganska avancerade textmassan i denna till stora delar genom sjungna musikal – Om man nu alls kan få tag till rättigheterna till denna vilket jag misstänker blir väldigt svårt de kommande decennierna då detta biljettmässigt är en av tidernas största musikalsuccéer.

Ni som får chansen och har tur att få en biljett bör i varje fall ta den och se detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar