måndag 28 september 2020

Disneys Newsies the musical

 

Disneys Newsies the musical Disney Plus

Var: Disney Plus/Hemma

När: 28/9 2020

Och höga vågor ska lyfta skeppen – Ut mot ett hav, Kristina från Duvemåla

I Disneys Newsies får ett gäng unga tidningsförsäljare i det tidiga 1900talets New York nog och ställer till med en strejk för att få stopp på ständiga prishöjningar och usla arbetsförhållanden där de rikaste rika trycker till alla de som inte har något att säga till om vilket gör denna framgångsberättelse både modern och viktig i de tider vi lever i.

Dessutom innehåller denna levnadsglada musikal både fantastiska dansnummer och ett viktigt budskap om att våga tro på sig själv och bara dessa två saker gör att det är märkligt att en sådan bra ungdomsmusikal (mig veterligen) inte har hittat in någon av de många svenska musikalscener som ständigt söker nya musikaler att ge sig i kast med och det borde definitivt vara en perfekt skolmusikal med tanke på den låga åldern hos merparten av ungdomarna i den dansanta tidningssäljarskaran. Dock misstänker jag att det faktum att Disney ligger bakom denna musikalpärla gör att rättigheterna blir nog så dyra för de som vill ge sig i kast med denna.

Ska man försöka hitta något negativt i denna fantastiska upplevelse så är det väl att det är en så total övervikt av manliga roller i denna musikal då hela tidningssäljarskaran och en stor del av de vuxna rollerna består av män. Så även om det är historiskt korrekt så önskar man att det borde ha kunnat getts utrymme till några stycken kvinnliga roller alternativt kvinnliga byxroller i denna musikal för att jämna ut könsförhållandet lite grand. För som det är nu får man nästan göra som Adam Gardelin gjorde i Jesus Christ Superstar och byta kön på alla roller för att det ska bli fler kvinnor än som kan räknas på ena handens fingrar i denna musikal.

Men det är framförallt dansen och den varma berättelsen om att lyckas mot omöjliga odds som jag gillar med denna musikal och det gör att ett hjärta som slår för allt vad musikal dans heter gärna och högljutt rekommenderar denna musikalpärla oavsett om det är via Disneys nya streamningtjänst Disney Plus eller i en framtida svensk produktion ni får chansen att se detta – För jag hoppas verkligen att denna musikal letar sig hit efter att Corona (vars namn till och med sägs i en replik) eländet är slut får sättas upp både i skolor och på privatteatrar, för så bra är den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar