fredag 26 november 2021

Discovery S 4 A 1 och 2

 Discovery S 4 A 1 och 2.

Var: Paramount plus
När 2021 11 26
Tidsanomali? Du menar en sådan där som kan förstöra hela universum? Tillbaka till framtiden 2.

Efter ett visst rabalder där Star Trek Discovery drogs tillbaka från Netflix två dagar innan det första avsnittet hade premiär så kunde vi som älskar Star Trek äntligen se de två första avsnitten på Paramount Plus idag fredag och wow, vilka avsnitt det var.

Från att ha varit något begränsad av att vara strax före originalserien de två första säsongerna har man nu landat i en era långt in i framtiden där besättningen på Discovery är nästan tusen år från vår tid. Det ger skaparna av serien en helt annan möjlighet att dra till med allt vad dagen datorgenererade grafik klarar av och ibland känns det riktigt maffigt trots att man aldrig glömmer bort att ställa karaktärerna i centrum av berättelsen.

Nackdelen är att man ibland försöker ersätta de masscener pandemin omöjliggjorde under stora delar av säsongens produktion med maffiga effekter och det är ibland gränsfall med att man får för mycket "popcorngrafik" som får mig att känna att den är där "bara för att man kan göra det".

Seriens huvudperson Michael Burnham är numera kapten på Discovery och det får mig ibland att känna att man då har förlorat en del av det som var det unika med serien, alltså att huvudpersonen inte skulle vara skeppets kapten utan en driven underordnad. Jag tycker det hade varit roligare att behålla Michael som förste officer eller vetenskapsdito.

Det är en mycket lovande säsong så här långt även om jag ibland kan tycka att den "rymdanomali" som verkar vara säsongens stora hot stundtals känns lite väl mycket som en 2900 tals version av den pandemi som är vår tids stora hot för att vara passande så här tätt inpå. Det hade kanske varit bättre att vänta några år med den typen av hot.

Jag vill slutligen tacka Paramount Plus för att man gav oss denna möjlighet att se serien samtidigt som den släpps i USA. Det hade känts så konstigt att inte kunna se den förrän än bit in i 2022 som tanke var för en vecka sedan. I dagens värld diskuteras stora Star Wars och Star Trek serier så mycket i olika forum att man som fans missar mycket av glädjen av en serie om man får vänta liksom vi fick med The Mandalorians första säsong.

Ska man då skaffa sig en Paramount Plus prenumeration enbart för att se denna serie? Älskar man Star Trek lika mycket som jag gör är svaret givet även om jag kan tycka att det är lite lite material på denna streamning tjänst för att motivera en prenumeration när Discovery inte går. Dessutom är det en väldigt bra serie att spendera tid med innan The Book of Boba Fett kommer på Disney Plus i slutet av december. Beam me up, Scotty!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar