lördag 5 mars 2022

Paralympics invigningen 2022

 Paralympics invigningen 2022

Var: Peking/Beijing och SVT.

När: 4/3 2022

Deja Vu? – Stapelvara i Sci fi.

Paralympics hålls ett par veckor efter de stora OS spelen och där tävlar handikappade idrottare i nästan samma grenar som i stora OS. Denna invigning hölls veckan efter att kriget i Ukraina hade inletts och det ledde till att de fåtal Ukrainska deltagarna fick en storstilad applåd vid sin entré och att Belarus och Rysslands deltagare helt uteslöts av givna anlednngar.

Invigningen var rätt kort och fokuserade mycket på teman som samhörighet och att vara tillsammans. Precis som i stora OS hölls showdelen rätt kort vilket gjorde att den långa inmarschen kändes längre än vanligt.

Däremot höll chefen för Paralympics ett ordentligt brandtal mot allt som har med krig och konflikter att göra och det kändes oväntat skarpt i ett sammanhang som vanligtvis brukar hållas så ”opolitiskt” som alls är möjligt i en delad värld men samtidigt var det ett tal som verkligen behövdes med tanke på den senaste veckans utveckling.

Mindre bra var att eldtändningen var en exakt kopia på den som var under stora OS och således lika intetsägande och försvinnande in i den stora lysande snöstjärnan som denna var – Där hade jag verkligen förväntat mig mycket mer av Kinesernas förmåga att skapa stora spektakel.

Men på det hela taget en bra och balanserad Paralympics invigning som ändå var skarp och framträdande när så behövdes när världen är på väg in i en ny kris som mycket väl kan påverka oss lika mycket som gångna års pandemi.

Krig är alltid fel och det är bra att Paralympics markerar OS klassiska OS freds devis extra nu när det verkligen behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar