onsdag 2 mars 2022

West Side Story enligt Stephen Spielberg.

 West Side Story enligt Stephen Spielberg.

Var: Disney Plus

När: 2/3 2022

Jag är vacker oh så vacker – Maria West Side Story.

 

Det här är en överraskande bra version av West Side Story och det är oväntat att Stephen Spielberg kan göra en sådan klockren filmversion av en dansmusikal. Jag hade fruktat att han skulle fokusera mycket mer på de dramatiska aktion sekvenserna men han träffade helt rätt i både ton och känsla.

West Side Story är en musikalversion av Romeo och Julia som följer Tonys och Marias berättelse i 1950 talets New York där två gäng, Jets och Sharks slåss om herraväldet över Manhattans West Side. Det gör man genom att blanda Shakespeares tragedi med fantastiska dansnummer som även är med och för berättelsen framåt.

Detta gör musikalen till en av de bästa dansmusikalerna som finns samtidigt som den blir ständigt mer aktuell i ljuset av allt det som sker i världen både här hemma och utomlands. Jag skulle därför gärna se en uppsättning som tar avstamp i vår svenska gängproblematik.

Ska man se något negativt i denna version är det att mycket av Sharks dialog förs på spanska eftersom de är från Puerto Rico och eftersom denna spanska inte är textad stängs en person som bara kan engelska och svenska ute från ganska viktiga sekvenser av handlingen och det krävs således att man har sett West Side Story förut för att man ska kunna hänga med i dessa partier – Vilket kanske inte är ett helt lyckat sätt att introducera en ny publik för denna fantastiska musikal.

Men på det hela taget är denna film en mycket bra version som får med allt som gör West Side Story så otroligt bra utan att man tappar någonting av magin i kameraarbetet. Musiken och sången är förstklassig vilket bara det gör att jag kan rekommendera denna film till alla som gillar dans musikaler. Men dansen, oh, vad jag vill se denna musikal på en scen igen por farvor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar