tisdag 16 september 2014

ABBA - The Museum MVG

ABBA - The Museum

Var: ABBA museet - Djurgården, Stockholm


När: 15/9


Betyg: MVG


Klart är att man går till ABBA museet för att man gillar ABBA och deras musik. Visst har även andra mycket att se och göra i detta hus som för inte så länge sedan var en nedsliten före detta restaurang men det är ändå till oss som har växt upp med låtar som Dancing Queen, Mamma Mia, SOS och så vidare som detta museum vänder sig till och jag kände mig stundtals som en ett barn på julafton, eller i varje fall en musikalälskare i en skivbutik när jag gick runt och beundrade alla fantastiska föremål som fyller detta museum. Det är mer än en gång som hjärtat slår dubbla slag när man tittar in i den återuppbyggda Polarstudion med det stora mixerbordet uppställt ute i den gång som publiken går igenom och det lilla vita pianot som är ställt i en miljö som är uppbyggd som det som det en gång stod i när alla klassiska ABBA låtar skrevs. För detta är verkligen ett upplevelsemuseum där man har satsat mycket på att bygga upp miljöerna och låta besökarna uppleva allt som är ABBA. Men det som mest av allt gör museet är kläderna och all memorablia som täcker väggarna. Och det är original kläder som Abborna faktiskt har haft på sig vilket mer än något annat gör detta till en nostalgitripp för alla sinnen och ett måste för alla som älskar ABBA.


Inbakat i detta museum finns även "Swedish music hall of fame" som är en utställning tillägnad vårt lands mest berömda musikskapare och här kan man i olika bås lyssna till musik från 19 och 20 talets alla årtal vilket i sig är en riktig nostalgitripp värt ett besök för den som gillar musik.


Men som musikalälskare är det museets allra sista rum som fick mitt nostalgihjärta att slå dubbla slag och det är det rum som är tillägnat ABBA musikalen Mamma MIA! där original London uppsättningens "Donna and the Dynamos" scenkläder får dela plats med Donnas blågråa "snickarbyxor från samma uppsättning och ett barskåp som var med i den svenska uppsättningen på Cirkus.


Detta är ett museum som rekommenderas varmt till alla som gillar ABBA! Ända minuset är att shopen kan upplevas som lite dyr och att museet (vad jag kunde se) saknar restaurang eller bar. Men annars ett helt magnifik upplevelsecenter som väl motiverar en Sverige resa för alla ABBA fans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar