fredag 2 juni 2017

Potatisrevoltörerna - Parkteatern


Potatisrevoltörerna
Var: Blecktornsparken, Stockholm (Parkteatern)
När: 1/6 2017
Lite snö har väl aldrig stört mig? Let It Go – Frozen.
Ibland råkar man som teaterälskare ut för en föreställning som är något annorlunda än vad man förväntade sig på förhand. Potatisrevoltörerna är en sådan föreställning trots att den utlovade potatisrevolten ändå dyker upp i slutet och rundar av en alldeles utmärkt föreställning.
Nej detta är mycket mer en berättelse om hur den oansenliga knölen vi kallar potatis fann sin väg från sydamerika till var mans bord i hela europa. Man gör ett par väl valda nedslag hos spanska Conqistadorer och det engelska hovet på vägen till den stora finalens potatisrevolt och har hela tiden vår älskade knöl i centrum.  Man sjunger en i dagens värld mycket tänkvärd vaggvisa till potatisen och man gör det hela mycket bra.
Trots att man hoppar över vår egen potatis monark Jonas Alströmmer och hans betydelse för potatisens succé i sverige blir detta ändå en varm och underhållande krönika som ger en god inblick i konsten att skapa en succé av något som inledningsvis betraktades som ”djävulsmat” av bönderna. Det är en välkomnande familjeföreställning där den unga delen av publiken dras in i och får medverka i föreställningen vilket jag uppskattar mycket.
Så trots att denna utmärkta föreställning inte riktigt blev vad man utlovade på förhand är det ändå en gedigen och underhållande föreställning omkring vårt mest uppskattade livsmedel  som man älskar fullt ut och helt och fullt kan rekomendera till alla som vill veta mer om potatisens märkliga historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar