torsdag 7 september 2017

Billy Elliot Besök 2

Billy Elliot Besök 2

Var: Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
När: 6/9 2017
Alltid tillsammans, en enad front - Billy Elliot


Efter att ha sett Stadsteaterns uppsättning av Billy Elliot måste jag erkänna att denna eminenta dansmusikal är en av Stadsteaterns bättre musikaluppsättningar gernom åren. Berättelsen om en ung pojke med dansdrömmar berör mig dessutom djupt och man lyckas blanda skitig realism med ljuva dansdrömmar på ett väldigt bra sätt. Hatten av för det kreativa teamet som har skapat en klockren föreställning alla borde se.


Billy Elliot handlar om en ung pojkes drömmar om att bli balletdansare mot en bakgrund av den engelska gruvarbetarstrejken på 1980 talet. Det jag gillar mest är att man liksom i West Side Story låter dansen vara med och driva berättelsen frammåt och att den hela tiden finns med som ett berättarelement trots att miljön egentligen inte borde bjuda in till så mycket dans.


Men framförallt är denna musikal alla begåvade barns chans att få vara med i rampljuset - Både vad det gäller pojkarna som spelar Billy och hans vän Michael men även alla balettflickor som gör ett stort arbete i denna musikal. Detta visar om något att vi har många begåvade artister som väntar på att få växa upp och ta plats i vårt avlånga lands alla musikal, dans och operaensembler. Det ger även bevis för att det borde finnas utrymme att sätta upp musikaler som har många barn i rollerna, till exempel School of Rock i sverige.


Ska man klaga på något litet i denna i övrigt fulländade musikal vore det en av Billys "drömscener" där de manliga dansarna är iförda baletkjol och inget annat då det drar onödigt fokus från berättelsen som sådan i den scenen utan att man tillför något. Lättlklätt är bra och behövligt i vissa sammanhang, men i denna scen hade jag nog hellre sett en snyggt målad dans unitard till Tutun - Gärna målad med djurmotiv och tillhörande svans.


Denna musikal har så många aktuella beröringspunkter vad det gäller maktkampen mellan "överklassen" och "arbetarna" som försvarar det som har varit deras värld i så många generationer. Detta borde i sig vara skäl nog att se denna musikal om man nu inte håller dansmusikalen lika högt som jag gör. Rekomenderas oavsett detta väldigt varmt och helhjärtat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar