söndag 3 september 2017

Elvis, Cash, The Killer and me


Elvis, Cash, The Killer and me

Var: Göta Lejon – Stockholm

När: 2/9 2017

Det börjar verka kärlek banne mig.

Detta är både väl inkört och inovativt på samma gång. Väl inkört på så sätt att man tar en välkänd rock and roll artist (Brolle) och låter honom berätta en historia kring en eller flera kända artisters liv varvat med dessa artisters liv och gärna speglat i den svenska artistens liv. Artisterna man berättar om är i denna föreställning Elvis, Johny Cash och Jerry Lee Lewis.

Det är innovativt i så måtto att man förutom Brolle och hans band har Elvis, Johny och Jerry med som tecknade karaktärer Brolle med flera interagerar med under showen vilket ger ett väldigt fräscht och nyskapande intryck – I synnerhet som man tydligt visar att man inte har någon ambition att göra de tecknade figurerna ”livs levande” genom sättet de är tecknade på, vilket uppskattas.

För med modern teknik kan man göra mycket med special effekter för att göra datoranimerade karaktärer livs levande på scen och ibland är jag rädd för att man försöker göra lite ”för mycket” – Till exempel genom att ge sken av att en avliden artist uppträder på scen snarareän att spelas av en skådespelare som jag tycker man ska göra.

Nu balanserar man detta på ett väldigt bra sätt och det är jag tacksam för eftersom man låter de många och ofta välkända låtarna stå i fokus tillsammans med den spännande berättelse ensemblen framför. För dessa tre amerikanska rock legender har mycket mer gemensamt än man först kan tro och de kommer alla ur fattiga och enkla förhållanden trots att de var med och formade rock musiken som vi känner den idag.

Ska man ge denna gedigna show någon kritik ur ett musikalfans perspektiv är det att man satsar mycket på ”berättande teater” istället för gestaltande dito. Man tar heller inte chansen att låta musiken vara med och driva berättelsen särskilt ofta även om man har lånat många andra uttryck från musikalens värld så som skådespelare som gestaltar olika roller.

Det är helt klart en rock show och en väldigt bra sådan som rekomenderas varmt. Men som musikalfans kan jag ändå inte låta bli att fundera något över vad som hade kunnat blivit om man hängett sig åt musikalgenren fullt ut. Men det hindrar mig inte från att njuta i fulla drag och rekomendera detta varmt till alla som gillar klassisk rock and roll musik av bästa märke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar